Wakame: zdravá mořská zelenina, která odbourává cholesterol a upravuje krevní tlak

Latinský název: Undaria pinnatifida

Léčivé účinky řasy wakame
Řasy Wakame v salátu

Wakame patří mezi mořské řasy, které jsou obecně považovány za potraviny s největší koncentrací živin na světě. Můžete je tedy rovněž zařadit do svého jídelníčku.

Výskyt: tato mořská řasa je dlouhodobě využívána především ve východní Asii. V Japonsku byla kupříkladu určitě konzumována již v 8. století. Vzhledem ke svému invazivnímu charakteru, se však vyskytuje i v dalších oblastech světa. V současné době se také hojně využívá i mimo Dálný východ a v posledních letech je čím dál oblíbenější rovněž v České republice.

Popis a účinné látky: listy wakame mají zelenou barvu, nicméně po usušení tmavnou. Pokud se však opět namočí, získají původní barvu. Přesto je řazena mezi chaluhy neboli hnědé řasy. Buď jak buď, obsahuje mnoho účinných látek, z nichž stojí za zmínku vitamíny A, B2, C, D, E a K, kyselina listová, minerály jako vápník, železo, hořčík, jód či zinek, ale bohatá je rovněž na vlákninu, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Užitečné části: využívána je celá řasa.

Léčivé účinky řasy wakame

Ačkoli nemá používání mořských řas v našich končinách nijak dlouhou tradici, v současné době je začíná zařazovat do jídelníčku stále více lidí. Přišlo se totiž na to, že se jedná o jednu z nejzdravějších zelenin. Wakame samozřejmě není žádnou výjimkou. Tato řasa lidskému tělu pomáhá zlepšit obranyschopnost, zbavovat jej těžkých kovů a kladně působí rovněž na střeva, kůži nebo vlasy. Účinkovat může i při alergiích či nervových potížích a bylo prokázáno, že pomáhá spalovat tuky.

Wakame však bývá často dávána do souvislosti především s pozitivním působením na kardiovaskulární systém. Doporučována je k čištění krve, při její zvýšené viskozitě a kladně účinkuje také na samotné cévy. Kromě toho odbourává cholesterol a upravuje krevní tlak. Ženám pomáhá k pravidelné menstruaci, přičemž by ji díky obsahu vysoce kvalitních látek měly konzumovat ženy těhotné a v šestinedělí. Wakame prý navíc působí preventivně proti rakovině a podporuje její léčbu.

Upozorňujeme: mořské řasy jsou vynikající potravinou pro vegetariány a vegany, kterým mohou dodat spoustu důležitých živin.

Jak wakame použít v kuchyni?

Řasu wakame dnes není problém sehnat. Koupíte ji sušenou a nejprve ji musíte na zhruba 10 minut namočit do vody, aby změkla. Následně byste ji měli nakrájet na menší kousky, neboť se v průběhu tepelné úpravy rozšiřuje, a to ne málo. Svůj objem totiž může zvětšit 10× až 15 ×, takže s tím při její úpravě počítejte. Listy wakame mají jemnou sladkou chuť a nejsou příliš výrazné, takže pokud jste nikdy žádné řasy nekonzumovali, zde máte vhodnou variantu pro „začátečníky“.

Jak konkrétně tuto řasu použít? Zajímavou chuť má i samotná, nicméně ji můžete přidat do polévek, omáček, k luštěninám nebo do rozličných salátů. Můžete kupříkladu vyzkoušet recept na populární salát Goma wakame. Nejprve 20 g řasy namočíte (viz výše), dáte vařit zhruba na 20 minut a necháte okapat. Pak nakrájíte na nudličky a přidáte 2 lžíce sojové omáčky a rýžového octa, 2 lžičky pražených sezamových semínek, chilli dle chuti a 1 lžičku (ideálně tmavého) cukru. Následně už stačí vše jen pořádně promíchat.

Doporučujeme: wakame můžete také opéct, následně rozdrtit a vzniklý prášek je možné využít jako zajímavě chutnající koření, jež lze použít do rozmanitých pokrmů.

Pěstování wakame

Wakame se nejčastěji pěstuje především na březích Pacifiku, tedy Tichého oceánu, a to na pobřeží Japonska, Koreje, Číny nebo Ruska. V Japonsku se tato řasa prokazatelně pěstovala už v 8. století, nicméně až do 20. století byla považována za luxusní potravinu, která se nedostávala na jídelní stoly většiny Japonců. Ve druhé polovině 20. století se nicméně začala pěstovat ve velkém, a to i jinde ve světě (Francie, Španělsko, Austrálie nebo Nový Zéland). Dnes ji tak mohou bez problémů ochutnat nejen obyvatelé japonských ostrovů.

Tip na závěr: wakame je společně s kombu a nori nejoblíbenější mořskou řasou právě v Japonsku. Můžete tedy vyzkoušet i tyto asijské potraviny. Takové řasy nori mimochodem obsahují 10× více vápníku než mléko a 8× více železa než hovězí maso.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*