Vitamín K je řazen mezi vitamíny rozpustné v tucích a stejně jako ostatní má pozitivní vliv na naše zdraví. Nejprve však uveďme, že se vlastně jedná o celou skupinu vitamínů, kterou konkrétně tvoří vitamín K1 (fylochinon), K2 (menachion) a K3 (menadion). Zatímco první dva zástupci existují přirozeně, třetí je vyráběn synteticky. Důležitější je ale informace, že ve spolupráci s vápníkem má podstatný vliv na srážlivost krve. Nejprve se ale zaměříme na to, v jakých potravinách se vyskytuje.
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K
Vitamín K se nachází ve vnitřnostech zvířat, a to především ve vepřových játrech. Dále se vyskytuje ve vejcích, nicméně většinou se jedná o rostlinné zdroje. Obsahuje ho totiž (tmavá) listová zelenina jako např. špenát nebo kapusta. Jeho příjem si navíc zajistíte i při konzumaci další zeleniny (květák, zelí, rajčata či červená řepa), luštěnin (fazole nebo sója), obilovin (oves či žito), kvasnic (kvasinky jsou jednobuněčné houbové organismy) a nachází se rovněž v některých ořeších (především piniových).
Upozorňujeme: vitamín K2 je tvořen také v tenkém střevě činností mikroorganismů. Oba přirozeně se vyskytující vitamíny, tedy K1 a K2 jsou navíc obsaženy i v některých doplňcích stravy.
Základní funkce vitamínu K pro naše zdraví
V úvodu článku jsme uvedli, že vitamín K se primárně podílí na srážlivosti krve, a to ve spolupráci s vápníkem. Ostatně písmeno „K“ v názvu se odvozuje od německého „Koagulation“, což znamená „srážení„ či „srážlivost“. Tato funkce je důležitá, na druhou stranu u některých lidí existuje vyšší riziko tvorby sraženin, což může vést k řadě potíží. Proto by neměli vitamín K přijímat ve větším množství, případně zároveň musí konzumovat léky, které snižují krevní srážlivost.
Vitamín K má ovšem i další funkce. Důležitý je rovněž pro dodávání živin do srdce, takže se podílí na jeho optimálním fungování. Pozitivně působí také na mineralizaci kostí, což slouží k jejich regeneraci. Často bývá uváděna i podpora správné funkce jater a dokonce prevence nádorových onemocnění.
Projevy nedostatku a přebytku vitamínu K
Jak je asi patrné z předešlých řádků, při nedostatků vitamínu K dochází k poruchám krevní srážlivosti. To se může projevovat mnoha neduhy jako např. krvácením z nosu, krví v moči, těžším menstruačním krvácením či častější tvorbou modřin. Špatná srážlivost krve je přitom nebezpečná zejména pro kojence. Avitaminóza vitamínu K navíc nesvědčí kostem, když může vést i k osteoporóze.
U vitamínů, jež jsou rozpustné v tucích, existuje riziko předávkování (tzv. hypervitaminóza). Nebezpečí na druhou stranu není ani u jednoho z nich příliš vysoké. U přirozeně se vyskytujících forem vitamínu K dokonce nebylo předávkování nikdy zaznamenáno. Dojít však k němu dříve mohlo v případě syntetického vitamínu K3.
Napište komentář