Vitamín C: podstatná látka, která může zpomalovat proces stárnutí

Účinky vitamínu C na lidské zdraví
Potraviny obsahující vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustná látka, která je podstatná pro naše zdraví. V jakých potravinách se nachází a jaké má účinky?

„Céčko“ patří mezi ve vodě rozpustné vitamíny, řazeno je tedy do stejné skupiny jako B-komplex. Mluví a píše se o něm poměrně často. A skutečně jde o velmi podstatnou látku, kterou by měli v dostatečnému množství přijímat děti i dospělí. Vitamín C (také kyselina askorbová) je totiž naprosto nezbytný pro naše zdraví. Do svého jídelníčku bychom proto měli zařadit ovoce a zeleninu, ve kterých je obsažen. Naštěstí se nachází v potravinách, které jsou v našich podmínkách běžně dostupné.

Ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C

Vitamín C je řazen mezi esenciální látky. Lidské tělo si jej totiž neumí vyrobit samo a získává ho výlučně ze stravy. Obsažen je přitom ve většině zeleniny a ovoce. Bohatým zdrojem jsou především citrusové plody jako citrón, pomeranč nebo limetka, ale nachází se rovněž jinde. Jedná se např. o černý rybíz, kiwi či brusinky, případně šípek nebo rakytník. Navíc se vyskytuje rovněž v běžně používané zelenině jako rajčata, papriky či brokolice. Existuje ovšem také syntetický vitamín C.

Doporučujeme: samozřejmě že byste měli spíše konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Obsahují totiž mnoho dalších účinných látek. Tyto potraviny je navíc v mnoha případech vhodné tepelně neupravovat, protože zahříváním se množství vitamínu C snižuje.

Účinky vitamínu C na lidské zdraví

Vitamín C je silným antioxidantem, takže pomáhá zpomalovat proces stárnutí. Kladný vliv má rovněž na metabolismus aminokyselin. Dále se podílí na tvorbě bílých krvinek a pozitivní účinky se projevují i na zdraví kostí a zubů. Pokud je konzumován společně s potravinami bohatými na železo, zlepšuje jeho vstřebatelnost. Navíc minimalizuje poškození buněk vlivem znečištěného životního prostředí. V minulosti byl vitamín C dáván do souvislosti s prevencí a léčbou chřipky a nachlazení, ale tyto jeho účinky nebyly potvrzeny.

Upozorňujeme: často se mluví o tom, že by měli vitamín C ve větší míře přijímat fyzicky aktivní lidé (doporučená denní dávka činí 60 mg). To sice rovněž nebylo přesvědčivě prokázáno, nicméně antioxidační účinky skutečně mohou zmírňovat škody na tkáních a svalové hmotě.

Nedostatek vitamínu C může způsobit kurděje. A přebytek?

V minulosti trápily námořníky při dlouhých plavbách na moři kurděje, tedy vážná nemoc, která je rovněž nazývána avitaminóza vitamínu C. Vzhledem k již zmíněné dostupnosti potravin bohatých na kyselinu askorbovou, dnes tato choroba v západním světě v podstatě nehrozí. Nedostatek vitamínu C se ovšem může projevovat negativním vlivem na růst, zuby, kosti či klouby. Organismus bude rovněž méně odolný proti infekcím a člověku není dobře. Žaludeční problémy mohou nastat i při nadměrném příjmu vitamínu C, nicméně předávkování (hypervitaminóza) nehrozí.

Upozorňujeme: vitamín C je pouze jednou z látek, které patří mezi tzv. mikronutrienty. Nepotřebujeme jich tedy příliš mnoho, na druhou stranu je jejich příjem velmi důležitý. Patří sem rovněž další vitamíny, ale také o minerální látky. Jejich přítomnost v potravinách byste tedy neměli rovněž podceňovat.

Sdílet příspěvek:

Z čeho uplést pomlázku? Máme několik možností

Rady, tipy a novinky
08/04/2020 Petr Sivok 0
Velikonoční týden je v plném proudu. K oblíbeným svátkům jara se váže řada tradic, z nichž k těm nejrozšířenějším patří výroba pomlázky. Nejčastěji se k pletení používají vrbové proutky. Z jakého druhu vrby lze získat ty správné a čím se dají [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*