Vaření v přírodě: Okořeňte svá jídla bylinami, které máte zrovna po ruce

I dnes, kdy většinu potravin seženeme v obchodech, není na škodu vyrazit si do lesa natrhat plané rostliny a obohatit si s nimi svůj jídelníček. Tím spíš, pokud se chystáte letošní léto strávit na chatě, v kempu nebo na cestách s karavanem. K tomu, abyste si i mimo domov uvařili vynikající jídlo, vám bude stačit plynový vařič a ručně nasbírané bylinky. 

Vaření v přírodě: Okořeňte svá jídla bylinami, které máte zrovna po ruce

Při sběru planých rostlin dodržujte několik zásad

Při sběru planých rostlin je třeba mít na paměti, že ne vše, co kolem sebe vidíte růst, je pro člověka jedlé a zdravotně nezávadné. Proto vždy sbírejte jen takové rostliny, které bezpečně znáte a víte, které jejich části jsou vhodné pro kuchyňskou úpravu. Pro ty nejlepší rostlinky se vydejte dál od civilizace – určitě nechcete, aby byly znečištěné od výfuků projíždějících aut nebo pesticidů ze sousedního pole. Než nasbírané suroviny použijete k přípravě jídla, uchovávejte je v proutěném košíku, plátěné tašce nebo papírovém sáčku. K rostlinám tak proudí čerstvý vzduch a nehrozí jejich zapaření. 

Opomíjená hluchavka bílá si své místo na talíři zaslouží

Zatímco s recepty na kopřivový čaj a polévku z mladých kopřiv se roztrhl pytel, hluchavka bílá si roste v přírodě téměř bez povšimnutí. Jelikož obě rostliny spadají do stejné čeledi, na první pohled je od sebe rozeznáte jen tehdy, když zrovna kvetou. Ani využitím v kuchyni se od sebe příliš neliší – hluchavka se skvěle hodí do polévek, omáček, bramboráků nebo karbanátků. Zkuste ji a uvidíte, že si její jemnou chuť zamilujete.

Na řebříčku si nejen pochutnáte, ale ještě odeženete komáry 

Řebříček obecný na první pohled připomíná kapradí, na rozdíl od něj ho ale naleznete růst podél písčitých cest. Na jeho sběr se můžete vydat kdykoliv od května až do konce léta, ačkoliv čím ranější bylina je, tím chutnější pak bude na talíři. Připravit si z něj můžete řebříčkový čaj, který působí protizánětlivě a dokáže zatočit s nachlazením. Čerstvě nasekané lístky poslouží jako chutné koření k dochucení masa, pomazánek nebo polévek. Při večerním posezení u táboráku oceníte i jeho repelentní účinky – stačí ho jemně rozetřít po pokožce a komáři se vám obloukem vyhnou.

Zdraví ženy podpoří kontryhel 

Léčivé účinky kontryhelu obecného ulevují mnoha ženám od gynekologických potíží, jako je bolestivá menstruace nebo zhoršená funkce vaječníků. Nasbírat si ho přitom můžete jednoduše sami, v přírodě na něj narazíte od května až do září. Kromě tradičního kontryhelového čaje můžete s nasbíranými listy a květy kouzlit v kuchyni při přípravě polévek, salátů nebo pomazánek. Aby si rostlina zachovala obsah minerálních látek, vyhněte se jejímu vaření a do jídla ji přidávejte v syrovém stavu. 

Letní večery v přírodě

Zpestřete si s rodinou letní večery v přírodě společnou přípravou večeře a sběrem planých bylin, které pokrm náležitě dochutí. Hodit se vám bude plynový vařič, na kterém bez problémů uvaříte většinu vašich oblíbených jídel. Využití najde při kempování a turistice, při pobytu na chatě či chalupě, kde není k dispozici elektřina, nebo i na vaší zahradě. Outdoorové plynové vařiče jsou navíc natolik kompaktní a lehké, že se vám nepronesou ani při náročnější túře. 

Široký výběr plynových vařičů naleznete na Heurece, kde jsou veškeré nabídky e-shopů seřazené podle oblíbenosti. Jednoduše si tak můžete porovnat parametry vybraných modelů a inspirovat se hodnocením a recenzemi ověřených uživatelů. 

Vaření v přírodě: Okořeňte svá jídla bylinami, které máte zrovna po ruce
Vaření v přírodě: Okořeňte svá jídla bylinami, které máte zrovna po ruce
Sdílet příspěvek:

Těžba soli v Senegalu

Fotoreporty
18/03/2017 Petr Sivok 0
Existují tři způsoby těžby soli – hornická těžba, louhování a odpařováním mořské vody. Zde si ukazujeme nejstarší způsob získávání soli a to je odpařování mořské vody. Mořskou vodou se naplní mělké nádrže v tomto případě [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*