Vanilkový cukr (recept) – ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

Vanilka je v české kuchyni využívána poměrně hojně, a to např. v období Vánoc, někoho ale možná překvapí, že se jedná o koření exotické, pochází totiž z Mexika. Vanilka také velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení. Vanilku můžete vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C). Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost.

Jak jsme již uvedli, vanilka je hodně užívána v českých domácnostech v období Vánoc, například při výrobě vanilkových rohlíčků a dalších typů cukroví. Co si takhle ale vanilkový cukr udělat doma? Poradíme vám jak! Tak pojďme na to!

Fáze 1:

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, nakrájejte na větší kusy a v uzavíratelné sklenici smíchejte s libovolným cukrem (použili jsem třtinový).

Vanilkový cukr (recept) - ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

 

Fáze 2:

Nechejte týden uležet, občas protřepejte a sami pak uvidíte, jak krásně je cukr provoněný vanilkou. Cukr můžete do sklenice stále přisypávat, až do doby, než zjistíte, že cukr již není dostatečně aromatický.

Vanilkový lusk stojí přibližně 90 Kč plus 1 kg třtinového cukru 60 až 120 Kč = výsledná cena domácího vanilkového třtinového cukru přibližně 150 – 210 Kč. Pokud budete chtít koupit vanilkový třtinový cukr v obchodě, pak 1 kg stojí okolo 1000 Kč i více, úspora je tedy evidentní.

Vanilkový cukr (recept) - ušetřete a vyrobte si ho jednoduše doma

Sdílet příspěvek:

Exotická smaragdová liána

Ze života botanické zahrady hl. m. Prahy
07/04/2020 Petr Sivok 0
Ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahrady hl. m. Prahy právě rozkvétají zajímavé exotické rostliny. Unikátní neonově modrozelená barva květů filipínské liány Strongylodon macrobotrys patří k nejnápadnějším v rostlinné říši. Přezdívá se jí proto „nefritová [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*