Tinktura (recept) z prvosenky jarní – vhodné pro lepší vykašlávání

Petrklíč (prvosenku jarní) můžeme nalézt především na asijském a evropském kontinentu, a to i na chladnějších místech. Jak známo, roste také v Česku, nicméně zde je zařazen mezi vzácnější až ohrožené druhy. Jedná se o vytrvalou bylinu z čeledi prvosenkovitých, která není nikterak vysoká, když dorůstá do maximální výšky 25 až 30 cm.

Z prvosenky jarní jsem si vyrobili tinkturu (kapky), která se užívá pro normální funkci dýchacího systému:

  • ředí hleny a zlepšuje jejich vykašlávání,
  • při běžném nachlazení spojeném se zahleněním plic nebo průdušek,
  • působí při zánětech dolních cest dýchacích,
  • tlumí neproduktivní kašel,
  • je močopudná,
  • tlumí záněty,
  • pomáhá rozpadu močových kamenů,
  • celkově zklidňuje,
  • při nervových třesech a bolestech hlavy psychického původu,
  • dále působí i proti dně, revmatismu, závratím a migréně.

Připravíme si:

  • květy prvosenky jarní
  • alkohol (min. 40% max. 50%)
Tinktura (recept) z prvosenky jarní - vhodné pro lepší vykašlávání

Fáze 1: Květy nakrájíme nebo nastříháme na menší kousky, vložíme do vhodné sklenice a zalijeme celý obsah alkoholem (min. 40% max. 50%).

Tinktura (recept) z prvosenky jarní - vhodné pro lepší vykašlávání

Fáze 2: Necháme macerovat, ne na slunci, alespoň 2 týdny, lépe 1 měsíc. Každý den obsah lahve protřepeme.

Fáze 3: Poté scedíme přes filtrační papír do skleničky s kapátkem.

Při sběru myslete prosím na to, že je chráněná, takže se nesmí poškodit při sběru kořeny a na každé rostlince nechejte alespoň jednu lodyhu se žlutými květy (běžně na ní vyrůstají 3-4).

Užívání: 1 kapka na 1kg váhy rozděleno do 3 denních dávek, do odeznění příznaků, nikoliv však dlouhodobě! Petrklíč je ve větších dávkách mírně jedovatý.

Tinktura (recept) z prvosenky jarní - vhodné pro lepší vykašlávání
Sdílet příspěvek:

Vanilka: zdravé koření nejen pro vánoční období

Koření a kuchyně
04/10/2021 Petr Sivok 0
Vanilka je oblíbené koření, které má mnoho lidí spojené s Vánoci. Jenže používat ho lze celoročně, neboť se jedná o zdravou kuchyňskou ingredienci. Vanilka je v České republice běžně používané koření. Někoho tedy možná překvapí, že [...]

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

1 komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*