Využití čekanky obecné je velice široké. Na úvod zmiňme kladný vliv na trávící soustavu, např. zlepšuje chuť k jídlu a působí protizánětlivě. Více v našem článku o čekance. Nyní si představíme recept na výrobu tinktury z květů čekanky obecné, která podpoří funkci trávicího traktu a funkci střev. Vzhledem k obsahu alkoholu se nedoporučuje tinkturu užívat pro děti, kojící nebo těhotné ženy.
Připravíme si:
- květy čekanky (příp. kořen)
- 40% alkohol (např. vodku)
Fáze 1: Natrhané květy čekanky jsme rozložili na čistou utěrku a nechali vylézt všechny broučky. Potom jsem květy nasypali do vhodné sklenice a zalili 40% alkoholem (vodkou).
Fáze 2: Tinkturu necháme při pokojové teplotě macerovat za občasného promíchání alespoň 1 měsíc. Květy musí být zcela ponořeny. Po měsíci tinkturu přecedíme přes plátýnko a užíváme při potížích.
Použití: Zlepšuje funkci jater a žlučníku, ledvinové a žlučové kameny, při střevních potížích užíváme 20 kapek 2-3x denně.
Napište komentář