Tempeh neboli „javánské maso“ je oblíbený především v Indonésii, nicméně i na Západě se již drahně let jedná o známou potravinu. Tu už dnes navíc nepoužívají pouze vegetariáni a vegani.
Za vznikem tempehu stojí náhoda
Tempeh patří mezi potraviny, jež mají svůj původ v oblasti Orientu, ale „našly“ si cestu i na Západ. Tím se nijak neliší např. od tofu, které je navíc rovněž vyráběno ze sójových bobů. Tempeh ovšem vzniká jejich fermentací, na což se přišlo v podstatě náhodou. Lidé totiž uchovávali sójové boby v listech a zjistili, že prorůstají plísní. Následně se tohoto procesu začalo dosahovat záměrně. V současné době je tato luštěnina nakládána do kultur Rhizopus oligosporus či Aspergilius oryzae, proroste jimi a vzniká tvrdý produkt bílé barvy.
Pokračování článku o tempehu na Jímeto.cz…….
Napište komentář