Rajčata jsou zelenina (někdy ale bývají označována za ovoce), jež je u nás velmi oblíbená. Pokud si doma uděláte sušená rajčata v troubě, nejenže si vytvoříte chutnou kuchyňskou ingredienci, ale také celoroční zdroj mnoha účinných látek (především vitamínů a minerálů). Díky tomu mohou mít sušená rajčata kladný vliv na imunitu, močové cesty a trávení, kardiovaskulární soustavu (snižují např. „zlý“ LDL cholesterol) a zaujmou i svými antioxidačními či detoxikačními vlastnostmi.
Připravíme si:
- rajčata
- bylinková sůl
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- bazalka či další bylinky (dobromysl, tymián, petrželka, libeček)
Fáze 1: Malá rajčata omyjeme, osušíme, rozpůlíme (větší rozčtvrtíme) a dáme na pečící plech. Posypeme jemně bylinkovou solí a dáme do horkovzdušné trouby na 120 až 150 °C. Tímto způsobem pomalu sušíme (pečeme) do požadované konzistence. Záleží na velikosti a druhu rajčat, ale může to trvat přibližně dvě hodiny.
Fáze 2: Vychladlá rajčata smícháme v míse s olivovým olejem, třemi stroužky nasekaného česneku a hrstí nadrobno nakrájené bazalky nebo jiných libovolných bylinek (dobromysl, tymián, petrželka, libeček).
Fáze 3: Vše dáme do čisté suché skleničky a uchováváme v ledničce (vydrží i jeden rok). Je ovšem důležité, aby rajčata byla zcela ponořená v oleji, jinak by mohla začít plesnivět!
Použití: Sušená rajčata se většinou přidávají k těstovinám, nebo jen tak k masu. Výborná jsou ale i v pomazánce s cottage sýrem.
Napište komentář