Špenát setý je rostlina, která byla dlouhou považována za výjimečný zdroj železa. Ačkoli jej zase tolik neobsahuje, jedná se o zdravou listovou zeleninu.
Výskyt: špenát setý byl kultivován v západní Asii, odkud se začal šířit do dalších oblastí světa. Nejprve do severní Afriky a následně na evropský kontinent.
Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých, která dorůstá do výšky 100 cm. Má přímou a nevětvenou lodyhu, na které rostou sytě zelené a dlouze řapíkaté listy trojúhelníkovitého či vejčitého tvaru, jež tvoří volnou listovou růžici. Květy, které se objevují od května do srpna, vyrůstají v klubíčkách a mají bílou či zelenkavou barvu. Plodem je nažka s ostnitými výrůstky. Rostlina obsahuje mnoho účinných látek jako vitamíny, minerály, bílkoviny, saponiny nebo vlákninu.
Užitečné části: využívány jsou především listy.
Špenát setý a zdraví
Tato listová zelenina byla dříve považována za úžasný zdroj železa, neboť se přepokládalo, že jej obsahuje 10× více než ostatní druhy zeleniny. Jenže podle legendy šlo pouze o chybu v desetinné čárce a špenát setý v tomto ohledu nijak nevybočuje. Stále ale obsahuje mnoho účinných látek (viz výše), takže se jedná o zdraví prospěšnou zeleninu, která nám může pomoci s mnoha neduhy.
Špenát setý je považován za prevenci civilizačních chorob a navíc zvyšuje imunitu. Zároveň disponuje antioxidačními vlastnostmi a posiluje kosti a svaly. Pozitivně působí také na trávení, stejně jako na kardiovaskulární soustavu, když má kladný vliv na srdce a cévy, podporuje krvetvorbu, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Není ovšem doporučován lidem s močovými a ledvinovými kameny, protože obsahuje kyselinu šťavelovou.
Využití v kuchyni
Špenát má mnoho lidí spojen s nevábnou chutí ve školní jídelně. Jenže pokud se dobře připraví, může být vynikající, a to třeba pouze s volským okem. Navíc má široké kuchyňské uplatnění. Můžete jej přidat do zeleninových salátů a vyzkoušet ho lze jako přílohu k masu anebo jako jeho náplň. Připravit si ho je možné rovněž s těstovinami a sýrem (ideální s parmezánen). Použít jej ale můžete také do smoothie.
Pokud byste si chtěli připravit nápoj, který obsahuje mnoho účinných látek, máme pro vás recept na smoothie se špenátem. Půl jablka a půl okurky (ideálně bio) nakrájejte na kostky. Vydlabejte dužiny z půlky avokáda a připravte si 4 datle bez pecek, které pokrájejte na menší kousky. K dispozici byste měli mít také 20 g špenátu a 40 ml mandlového mléka. Veškeré tyto suroviny vložte do mixéru/smoothie makeru a rozmixujte do hladka.
Pěstování špenátu setého
Ačkoli špenát setý pochází z teplejších oblastí, poměrně dobře snáší zimu, takže jej lze pěstovat i v chladnějších měsících. Během roku ho přitom můžete vysít několikrát. Rostlině vyhovují slunná stanoviště, stejně jako hlinitá či hlinitopísčitá půda, která by měla mít neutrální pH. Zároveň byste měli půdu přihnojit a špenátu dopřát i pravidelnou zálivku. Pak bude prosperovat.
Tip na závěr: pokud byste hledali potraviny s vysokým obsahem železa, což je důležitý minerál pro naše zdraví, doporučit vám můžeme dýňová semínka, mořské řasy nori nebo moruše.
Napište komentář