Poslední týdny je doslova hitem rýmovník, po přípravě čaje z této rostliny (článek zde) přinášíme další využití této skvělé rostliny a to sirup z rýmovníku. Jak jsme již psali v našem článku o rýmovníku, velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.
Teď již ale k přípravě domácího sirupu z rýmovníku. Pro náš první pokus jsme vyzkoušeli po internetu kolující následující recept.
Připravíme si:
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 30 – 40 lístků rýmovníku dle velikosti
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Fáze 1: příprava surovin
Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku, do nádoby si také připravíme 1 litr vody. Cukr můžeme připravit až později.
Fáze 2: vložení surovin do hrnce
Pomeranč, citrón a listy rýmovníku vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat 24 – 48 hodin.
Obsah hrnce zatížíme (v tomto případě pokličkou) a přikryjeme alobalem nebo utěrkou.
Fáze 3: scezení obsahu hrnce
Po 48 hodinách máme vyluhovaný nálev připravený k scezení.
Nyní scedíme obsah hrnce a připravíme již pro konečnou fázi přípravy sirupu.
Fáze 4: výroba samotného sirupu
Postupně přidáme kilo cukru (bílého nebo třtinového) a nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme.
Zhruba po hodině v našem případě dokonce po 2 (ale stálo to za to :)) dostaneme ideální konzistenci sirupu.
Vše pak přelijeme do připravených lahviček a máme hotovo – sirup z rýmovníku je zde.
Byl to první náš pokus výroby sirupu z rýmovníku, máme mnoho dalších nápadu na zlepšení a otestování více variant (méně cukru, více listu rýmovníku, jiné ovoce apod.). Recepty případně ještě doplníme. Sirup z rýmovníku je výborné sladidlo do čajů (náhražka medu) nebo se hodí k přípravě různých pokrmů (stačili jsme vyzkoušet například s krevetami a výborné).
Seznam našich dalších článků o rýmovníku:
Dobry den
Sirup z rymovniku mame moc radi a delame ho kazdy rok,povarim vodu a potom tam dam nakrajeny pomeranc, cirton a rymovnik (30listu)dam na 24h louhovat pak to scedim a litru vody pomali rospustim kilo cukru.Da se do lahvicek a do lednicky.
Dobry den
Voda na sirup se da do varu,az po vypnuti se dava pomeranc,citron a listy z rymovniku.Po 24h louhovani se s cedi a cukr se pomalu ve vode rozpousti do sirupu.
Nejúčinnější je macerovavý v alkoholu. Všechny látky se zachovají.
„podarilo“se mi udelat toho sirupu pres 2 l.tolik lahvi nemohu na dlouhou dobu v chladnicce
skladovat.mohla bych je na tak 80 oC zavarit?to vy musel vydrzet dele,myslim si. mate nekdo zkusenost? dik za radu.
Dobrý den, pěstujeme rýmovník už nějaký rok a teprv letos bych z něho chtěla udělat sirup. Děkuji za recept, ale prosím, nekazí se v těch lahvičkách? Jak dlouho takhle vydrží?
Ještě bych taky ráda poprosila o recept bez dlouhého vaření a děkuji, Olga.
Z vašeho sirupu není nic než sladká masa. Veškeré účinné látky jste provařili….
taky jsem na to myslela, po 1 – 2 hod tam už moc účinných látek být nemůže, tipla bych skoro nulu…..máte nějaký lepší recept?
Dobrý den, Já dělám co list rýmovníku to zarovnaná lžíce cukru, do sklenice a nechat aspoň 10 dní na parapetu. Poté zcedím a mám sirup na zimu. Uchovávam v lednici. Stejně dělám i jitrocel nebo mátu ????
Naprosto souhlasím, bezový a mátový sirup dělám také bez vaření, takže bych to udělala bez vaení aby vše účinné zůstalo 🙂
Recept určitě vyzkouším,. Už se moc těším na výsledek.Děkuji Betty
Dobrý den, tento recept jsem už letos zkoušela, ale bez toho dvouhodinového vaření. V mém případě má krásnou světlou barvu.
Dobrý den, já bych ty listy natrhala aby se více vyluhovaly. Když se dělá čaj, tak se také natrhají, jinak to není ono 🙂
Dobrý den, není to v článku popsané, ale na fotkách je vidět, že jsou listy natrhané, jinak by to určitě nebylo ono.
Nezničí se účinky byliny po dvou hodinách vaření?
Já jej dělám uplně jinak a hlavně tím dlouhým vařením se tento sirup, připraví tímto způsobem o veškeré účinné látky.
Dobrý den, jestli můžete se podělit o váš recept budeme rádi, cílem našeho webu je si informace předávat.
A můžete napsat Váš recept? Díky, Renata V.
Alžběto napíšete nám, prosím, Váš recept na sirup bez dlouhého vaření?
Díky.
Dobrý den. Mohla bych moc poprosit o Váš recept na sirup z rýmovníku? Začala jsem pěstovat a teď se chystám na zužitkování mé práce 🙂 Předem mnohokrát děkuji, přeji hezký den, Martina.
Dobrý den,
srdečně vás zdravíme a děkujeme vám za rychlou odpověď. Tak na Anginovník si budeme muset počkat až na jaro, ale vámi zaslaný recept na sirup z rýmovníku ihned vyzkoušíme protože ten pěstujeme již několik roků, ale teprve letos se o něm začalo publikovat. Děkujeme a jsme s pozdravem manželé Kornasovi.