Meduňka lékařská (lat. Melissa officinalis) je bylinka, která je hojně využívána pro své léčivé účinky, ale díky citrónově-mátové vůni a příchuti nalezla uplatnění rovněž v rámci přípravy pokrmů.
Meduňka je vyhledávána především pro zklidňující účinky. Působí totiž kladně na psychické problémy, jakou jsou mírnější deprese, úzkosti anebo nespavost. Dále je vhodné užívání při žaludečních poruchách, tzn. třeba při nechutenství, nadýmání či překyselení žaludku. V neposlední řadě pozitivně působí při nachlazení, onemocnění žlučníku, křečích, bolestivé menstruaci či vysokém krevním tlaku. A dodejme, že meduňku mohou bez problémů užívat také děti.
I díky tomu si doporučujeme doma udělat velmi chutný meduňkový sirup, který můžete užívat na zklidnění, můžete si z něj udělat domácí limonádu, nebo si s ním dochutit čaj.
Fáze 1:
Na sirup si připravíme přibližně 40 stonků meduňky.
Fáze 2:
Stonky meduňky nahrubo nasekáme keramickým nožem a necháme vylouhovat v převařené, vychladlé vodě (2 litry) 24hodin.
Fáze 3:
Po macerování vše scedíme a bylinky přes plátýnko vymačkáme. Přidáme 1,5 kg cukru (můžete i méně) a 2 lžíce kyseliny citrónové (nebo 4 citrony). Vše pak přibližně 3 minuty povaříme.
Fáze 4:
Horký sirup plníme do horkých čistých sklenic a hned uzavřeme aby chytlo víčko.
Napište komentář