Šípkový čaj je nejen lahodný a voňavý, ale zároveň se jedná o výtečný zdroj vitamínů, minerálů, tříslovin nebo flavonoidů. Díky tomu působí antioxidačně, pomoci může při nachlazení, kašli a horečkách, pozitivně působí na trávení a žaludek, stejně jako na močové cesty nebo ledviny. Příprava přitom není nijak obtížná a zvládne ji každý.
Připravíme si:
- čerstvé šípky (tvrdé či měkké)
- voda
Fáze 1: Čerstvé šípky opláchnete vodou a necháte okapat. Následně buď rozkrojíte napůl (lépe se louhují), nebo necháte celé plody.
Fáze 2: Přiměřené množství vložíte do vhodné nádoby, zalijete vodou a necháte přes noc louhovat.
Fáze 3: Šípkový čaj dáte pomalu vařit, ale ne klokotem, a to asi po dobu 15 minut. Hotový nápoj scedíte přes jemné sítko, jelikož šípky obsahují jemné chloupky, které by vás mohly v krku dráždit ke kašli.
Použití: Šípky lze použít na přípravu čaje opakovaně, nejsilnější je 2. a 3. výluh. Poté je vyhoďte.
Napište komentář