Šípkový čaj (recept): pomocník nejen pro chladné měsíce

Šipkový čaj - pomocník nejen pro chladné měsíce

Šípky obsahují velké množství vitamínů (především céčka a áčka), pročež je součástí lidového léčitelství už 1 000 let. Šípkový čaj je opravdu kvalitním zdrojem vitamínu C pro období chladnějších měsíců, neboť se podílí na silné imunitě. Pomůže vám tedy např. proti chřipce a nachlazení. Šípky jsou zároveň silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním (vliv mají např. na nižší cholesterol), účinkují při paradentóze a podílí se na detoxikaci organismu.

Nyní se již budeme věnovat samotné přípravě domácího šípkového čaje.

Připravíme si:

  • čerstvé šípky
  • horká voda
  • citrón (dle chuti)
Šípkový čaj (recept): pomocník nejen pro chladné měsíce

Fáze 1: Čaj si připravujeme tak, že čerstvé šípky opláchneme vodou, necháme okapat a rozkrojím napůl. Přiměřené množství vložím do vhodné nádoby, zalijeme vodou a necháme přes noc louhovat.

Šípkový čaj (recept): pomocník nejen pro chladné měsíce
Šípkový čaj (recept): pomocník nejen pro chladné měsíce

Fáze 2: Potom dám čaj pomalu vařit, ale ne klokotem asi 15 minut. Hotový čaj scedím přes jemné sítko, jelikož šípky obsahují jemné chloupky, které by Vás mohly v krku dráždit ke kašli. Šípky lze použít na přípravu čaje opakovaně, nejsilnější je 2 a 3 výluh. Poté šípky vyhodíme.

Šípkový čaj (recept): pomocník nejen pro chladné měsíce

Doporučení: Na přípravu čaje si můžeme nasušit šípky do zásoby (pro sušení jsou lepší tvrdé šípky, na sirup nebo marmeládu pak měkké). Sušíme je v tenké vrstvě, jen tvrdé plody, buď pomalu v troubě, nebo jen při pokojové teplotě, například v krabici na skříni. Před přípravou čaje sušené šípky rozdrtíme např. v hmoždíři.

Sdílet příspěvek:

1 komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*