Shiitake je houba, která má příjemnou chuť a masitou konzistenci, takže se jedná o vynikající náhražku masa. Velmi populární je tedy mezi vegetariány a vegany, a to i díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin.
Výskyt: tato houba se česky jmenuje houževnatec jedlý. Daleko známější je ale pod japonským názvem shiitake. Již z toho lze usuzovat, že původně pochází z východní Asie, kde se pěstovala už před téměř 2 tisíci lety. Vzhledem k rostoucí oblibě se dnes nicméně pěstuje na mnoha místech světa a oblíbenou se začíná stávat také v ČR.
Popis a účinné látky: originální název je vlastně shiitake, což volně přeloženo do češtiny znamená „buková houba“. Roste totiž na stromech shii z čeledi bukovitých. Sama přitom patří do čeledi špičkovitých. Klobouk může dosahovat průměru až 15 cm, jeho barva má různé odstíny hnědé. Podobně pak vypadá i kratší třeň, zatímco dužina má bílou barvu. Houba má také krémové či narůžovělé lupeny. Z účinných látek uveďme vitamín D a vitamíny ze skupiny B, dále minerály jako draslík, zinek či železo, ale také esenciální aminokyseliny a antioxidant L-ergothionin.
Užitečné části: používána je celá plodnice.
Léčivé účinky shiitake
Shiitake má výtečné antioxidační vlastnosti, takže dokáže zpomalit stárnutí a jedná se o účinnou prevenci proti ateroskleróze, tedy kornatění tepen. Díky vlivu na metabolismus tuků její konzumace pomáhá také se snižováním hladiny cholesterolu v krvi a pozitivně působí na krevní tlak. Navíc se podílí i na zlepšení imunity organismu. Chrání tedy před propuknutím mnoha nemocí, a to včetně závažných civilizačních chorob, které sužují současné lidstvo.
Často se dokonce mluví a píše o tom, že shiitake dokáže preventivně působit i proti nádorovým onemocněním. Tato původně japonská houba je přitom doporučována i v případě, že už rakovina propukla, neboť umí snižovat negativní účinky chemoterapie a dalších forem léčby. Shiitake se navíc podílí na správném fungování jater a trávicí soustavy, a to včetně vylučování. V neposlední řadě dokáže pomoci rovněž s problémy pohybového aparátu, tedy např. při revmatismu.
Shiitake si lze připravit na mnoho způsobů
Shiitake má příjemnou chuť a masitou konzistenci, takže se jedná o vynikající náhražku masa. Velmi populární je tedy mezi vegetariány a vegany, a to i díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin. Hodí se ovšem také do tradičních houbových pokrmů. Jinak ji lze využít mnoha způsoby, protože ji můžete dusit, smažit a grilovat, hodí se jako přísada do polévek, omáček, salátů anebo k těstovinám. Vzhledem k tomu, že shiitake zasytí, ale netloustne se po ní, lze ji doporučit rovněž při různých dietách.
Pokud jste tuto japonskou houbu doposud nikdy nepoužily, můžete si připravit rychlou omáčku ze shiitake. Bude vám stačit zhruba 50 g houby, kterou pokrájíte a následně s olejem či máslem vložíte do misky. V „mikrovlnce“ pak necháte shiitake necelých 5 minut změknout. Potom dáte do hrnce, přidáte mouku, 150 ml mléka (klidně i rostlinného) a pár minut povaříte. Omáčka se hodí jak k masu, tak k sóje, takže si ji mohou samozřejmě připravit i jedinci, kteří nekonzumují živočišné pokrmy.
Pěstování shiitake
Vzhledem k oblasti původu vás zřejmě nepřekvapí, že shiitake v českých lesích nenaleznete. Na druhou stranu ji dnes už bez větších problémů seženete v českých obchodech, a to jak sušenou, tak čerstvou. K dispozici navíc máte i kapsle shiitake jako doplněk stravy. Houbu si však lze také vypěstovat, a to jednoduše doma po celý rok. Můžete to zkusit na dřevu listnatých stromů či ve speciálním substrátu ve formě pilin z listnatých stromů. Pořídit si dokonce lze i kompletní substrát s podhoubím. Plodnice přitom rostou velmi rychle, takže se můžete těšit na brzkou sklizeň.
Upozorňujeme: v současné době je možné vyzkoušet také další exotické houby, které mají velmi zajímavé léčivé účinky a dají se sehnat i v českých obchodech. Do této skupiny patří např. reishi nebo housenice čínská.
Napište komentář