Šáchor jedlý pozitivně působí na trávicí soustavu, když bývá např. doporučován pro podporu správného fungování střev či při střevních onemocnění. Kladný vliv má ale i na kardiovaskulární systém či imunitu.
Výskyt: původní domovinou šáchoru jedlého je Afrika, rostlina se nicméně rozšířila i do jižní Evropy a Asie. Pěstuje se ovšem také v dalších částech světa, a to výjimečně i v České republice. U nás ovšem začíná být neustále známější.
Popis a účinné látky: šáchor jedlý je rostlina z čeledi šáchorovitých, která může dorůstat do výšky až 60 cm. Disponuje přímou trojhrannou lodyhou a listy jsou střídavé a čárkovité. Květy jsou oboupohlavní, mají žlutou barvu a vytvářejí kuželovitá květenství. Plodem je šedohnědá nažka a šáchor má rovněž podzemní hlízky. Z účinných látek jmenujme bílkoviny, tuky, sacharidy, škroby, vlákninu, vitamíny (E, H či P) a minerály (vápník, draslík, hořčík atd.).
Užitečné části: používány jsou právě podzemní hlízky.
Léčivé účinky šáchoru jedlého
Hlízky šáchoru jedlého jsou známé nejen svou zajímavou chutí (viz níže), ale také pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Na území Egypta je i proto využívali již minimálně před 6 000 lety. Organismu kupříkladu dodávají energii, podílet se mohou i na správném fungování kardiovaskulárního systému (obsažený vitamín P neboli rutin totiž kupříkladu cévy) a kladný vliv mají i imunitu.
Šáchor jedlý pozitivně působí rovněž na trávicí soustavu, když bývá např. doporučován pro podporu správného fungování střev a uplatnit se prý může i při léčbě některých střevních onemocnění. Hlízky je možné vyzkoušet také při zánětech, protože se hovoří i o jejích protizánětlivých účincích. Šáchor navíc obsahuje různé antioxidanty, takže organismus chrání proti působení volných radikálů.
Využití hlízek šáchoru v kuchyni
Hlízky šáchoru jedlého mají nasládlou chuť, pročež jim bývá přezdíváno „zemní mandle“. Konzumují se přitom čerstvé i pražené. Pokud navíc praženou variantu rozemelete, můžete si z ní připravit zdravější a chuťově zajímavou alternativu kávy. Vařené hlízky nacházejí uplatnění i jako zeleninová příloha a existuje i lisovaná varianty, která se hodí např. do jogurtu. Ve Španělsku jsou navíc hlízky šáchoru jedlého základní součástí tradičního nápoje zvaného horchata, což je vlastně rostlinné mléko.
Pokud jste šáchor jedlý doposud v kuchyni nevyužili, máme pro vás právě recept na horchatu. Hlízky se nejprve usuší, důkladně umyjí a umelou. Následně se přimíchá voda, cukr a citronová šťáva. Vše se důkladně promísí a přefiltruje. Nápoj se pije čerstvý. Ve Španělsku se podává se speciálním pečivem zvaným fartón, což jsou lehké a nadýchané pocukrované tyčinky. V průběhu letních měsíců se přitom s oblibou používá i ledová tříšť, takže může být velmi osvěžující.
Pěstování šáchoru jedlého
Vzhledem k oblasti původu je šáchor jedlý teplomilnou rostlinou. Vyhovují mu tedy i slunná stanoviště a dostatek vláhy. Rostlina si rovněž potrpí na propustné a hlinito-písčité půdy. Pěstovat ji můžete v květináči, anebo na zahradě, když se v dubnu či května vysazují právě hlízky. Ovšem pozor! Pokud budete šáchor jedlý vysazovat ven, měli byste vědět, že je schopný přezimovat jen při teplotách do -12 °C. Bude-li větší mráz, raději jej umístěte dovnitř, protože by jinak mohl uhynout.
Fotogalerie:
Napište komentář