Zánět je reakcí organismu na poškození tkání či buněk. Ačkoliv má ve většině případů obrannou či alespoň hojivou funkci, někdy může škodit, což platí především pro chronické záněty. Ty mohou skončit i rakovinou. Příčiny přitom mohou být různé. Na vině jsou někdy fyzikální (např. odření či popálení) či chemické faktory (žíraviny apod.), ale také biologické vlivy, tzn. bakterie, viry anebo plísně. Jejich vlivem může docházet k bolesti, otokům, zteplání či zarudnutí konkrétní části těla a někdy i k občas funkce. Netřeba asi dodávat, že proti chronickým zánětům je třeba bojovat. Velmi dobře proti nim funguje zdravá strava, a to především taková, jež obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Protizánětlivé účinky mají ostatně mnohé bylinky, jež naleznete níže. Musíme ovšem upozornit, že v případě přetrvávajících problémů byste samozřejmě měli vyhledat lékaře a nespoléhat na samoléčbu.
Šáchor jedlý: bylinka, která se využívala v Egyptě již minimálně před 6 000 lety
Šáchor jedlý pozitivně působí na trávicí soustavu, když bývá např. doporučován pro podporu správného fungování střev či při střevních onemocnění. Kladný vliv má ale i na kardiovaskulární systém či imunitu. Výskyt: původní domovinou šáchoru jedlého […]