Acidóza neboli překyselení organismu v současné době sužuje spoustu lidí. Projevuje se bolestí břicha, pocity těžkosti či pálením žáhy. Ačkoli může mít různé příčiny, nejčastěji způsobuje překyselení žaludku konzumace příliš mnoha kyselinotvorných potravin a nápojů. Jedná se např. o tmavé druhy masa, smažená jídla, mléko, sýry, máslo, sladkosti, slazené limonády, kávu, ale také izolovaný pšeničný či sojový protein nebo bílou rýži. Vše je přitom běžnou součástí západní stravy. pH organismu by ovšem mělo být neutrální (pH 7,35) či zásadité. K tomu mohou pomoci vysoce zásodotvorné potraviny, k nimž patří některá zelenina (cibule, cuketa, fazolky, hrášek, květák, okurka či všechny druhy listové zeleniny), ovoce (různé citrusové plody či melouny), ale také většina čerstvých bylinek, o nichž se dočtete právě u nás. Mimochodem… Říká se, že rakovina nemůže bujet v zásaditém prostředí!
Pampeliška lékařská: bylinka s významnými léčivými účinky
Pampeliška lékařská je doporučována zejména při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin. Její účinky jsou ovšem daleko širší. Výskyt: pampeliška lékařská je celosvětově rozšířená rostlina. I když se ji daří především na […]