Celiakie je autoimunitní nemoc, která postihuje sliznici tenkého střeva a způsobuje ji lepek (gluten). Objevit se přitom může jak v dětství, tak v dospělosti. Takto postižní jedinci se musí vyhýbat potravinám, které lepek obsahují. Mezi ně patří především obiloviny (pšenice, ječmen či žito). Pokud tzv. celiaci nějakou podobnou potravinu zkonzumují, objeví se takové příznaky jako poruchy trávení (např. průjmy či zvracení), nechutenství, křeče v břiše, snížení tělesné váhy anebo únava. Vzhledem k tomu, že celiakie je způsobena vrozenými predispozicemi, tzn. geneticky, žádná účinná prevence neexistuje. K dispozici navíc není ani léčba. Nezbytně nutná je tedy tzv. bezlepková dieta. V současné době však mohou celiaci používat mnoho potravin jako např. pohanku, které lepek neobsahují. Podrobnosti o takřka všech dostupných rostlinách naleznete v našich článcích.
Povijnice batátová: zdravé batáty neboli sladké brambory
Povijnice batátová je rostlina původem z Ameriky, jejíž hlízy se nazývají batáty. Ty lze využít v kuchyni na místo brambor a navíc jsou velmi zdravé. Výskyt: povijnice batátová původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Nejlépe se […]