Medvědí česnek (správně česnek medvědí) je jedním z prvních poslů jara, který nám může po zimě výrazně pomoci nabrat novou vitalitu. Jedná se totiž o velmi účinný prostředek detoxikace organismu.
Přinášíme vám recept, jak si pochutnat na zdravé jarní polévce z kopřivy a medvědího česneku. Medvědí česnek a kopřivu můžete použít v kuchyni podobně jako špenát.
Připravíme si:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- světlou jíšku
- litr studené vody
- sůl a pepř
- svazek čerstvého medvědího česneku
- svazek čerstvých kopřiv
Fáze 1: V kastrůlku rozpustíme 3 lžíce másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a necháme zpěnit světlou jíšku. Zalejeme litrem studené vody (nebo domácím vývarem), dochutíme solí (bylinkovou) a trošku pepřem.
Fáze 2: Za občasného míchání necháme alespoň 15 minut povařit.
Fáze 3: Mezitím si opereme a necháme okapat svazek bylinek – medvědího česneku a čerstvých kopřiv. Bylinky nahrubo nasekáme a vmícháme do základu polévky. Můžeme dle chuti přidat špetku muškátového oříšku.
Fáze 4: Povaříme 10 minut, rozmixujeme a podáváme.
Fáze 5: Na talíři můžeme pro zjemnění přidat pár kapek smetany. Doplníme opečenými krutonky pečiva a nasekaným medvědím česnekem.
Ať vám chutná…..
Napište komentář