Pesto z medvědího česneku je jedním z nejoblíbenějších receptů. Naložte si dle našeho receptu medvědí česnek do olivového oleje a mějte tak skvělou bylinu celý rok po ruce. Při sběru použijte raději nůžky, aby se nepoškodila cibulka rostlinky a odstřihněte jen pár listů z jedné rostliny, aby nezahynula.
Medvědí česnek působí pozitivně i na krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc krev čistí a má kladný vliv rovněž na srdce. Zároveň představuje výtečnou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Kromě toho si umí poradit s plísněmi, mykózami či bakteriemi, stejně jako s parazity ve střevech. Využíván je rovněž při potížích se zažíváním včetně průjmů.
Připravíme si:
- 150g listů medvědího česneku
- 1 lžička soli
- 150ml olivového oleje
Fáze 1: 150g omytých, osušených listů dáme do mixéru, rozmixujeme, přidáme 1 lžičku soli (použila jsem himalájskou) a 150ml olivového oleje (použila jsem extra panenský).
Fáze 2: Vše promícháme a naplníme do čisté skleničky, kterou jsme nechali chvíli v troubě na 100C sterilizovat, nahoru nalijeme ještě olivový olej, aby směs déle vydržela, uzavřeme víčkem a uchováváme v lednici.
Tato směs vydrží v lednici několik měsíců, je plná vitamínů a je výborná do těstovin, zapékaných pokrmů, do pomazánek i pod maso.
Seznam našich článků o medvědím česneku:
Napište komentář