Pampeliškový med vlastně není med jako spíše sirup, to ovšem nic nemění na tom, že snoubí hned několik pozitiv. Předně se snadno připravuje, dále výborně chutná a v neposlední řadě nelze opomenout ani jeho kladné účinky na lidské zdraví. Chcete-li tedy rozšířit svou domácí „lékárnu“ o něco chutného a zdravého, rozhodně si jej můžete zkusit připravit.
Připravíme si:
- 300 květů pampelišek
- 1500 ml převařené vlažné vody
- citrón 1 ks (ideálně bio)
- 800 g třtinového cukru (můžete použít i bílý)
Fáze 1: 300 květů natrhaných v plném květu za slunečného počasí ponecháme chvíli rozložené, aby z nich mohli vylézt případní broučci. Květy jsem dali do hrnce, zalili je 1500 ml převařené vlažné vody, přidalo jsem jeden citron na kolečka (pokud nemáte bio citrón, je potřeba odstranit kůru), promícháme a necháme v chladu stát do druhého dne.
Fáze 2: Druhý den jsem pampelišky přecedili přes plátýnko a vymačkali.
Fáze 3: Přimíchali jsem 800 g cukru (třtinový nebo bílý), nechali jsem ho rozpustit. Postavili jsem tekutinu v širokém hrnci na plotýnku a zahřívali jsem ji na nejslabší stupeň (jen táhnout, nevařit klokotem). Občas jsem zamíchali.
Fáze 4: Po třech hodinách jsem „med“ nechali vychladnout, abychom zjistili jeho konzistenci (chladnutím houstne). Jelikož nám konzistence vyhovovala, opět jsem „med“ zahřáli a teplý jsme plnili do nahřáté skleničky, uzavřeli a otočili dnem vzhůru jako u marmelády.
Přikládáme i video, jaká byla jeho konzistence. Z tohoto množství byly ve výsledku 3 skleničky. Snažili jsem se „med“ nevařit, abychom zachovali co možná nejvíce účinných látek.
Napište komentář