Pálení žáhy. Nepříjemným pocitům v nadbřišku mohou zabránit bylinky nebo babské rady

Pálení žáhy nás sice na životě tak úplně neohrožuje, nicméně každý, kdo ho zažil, moc dobře ví, že se nejedná o příjemný pocit. Zatočit s ním ovšem můžete mnoha způsoby.

Pálení žáhy způsobuje návrat obsahu žaludku do jícnu

Pálení žáhy, kterému se odborně pyróza, je v současné době velmi rozšířený problém, neboť příčiny spočívají zejména v nezdravé stravě. Tuto komplikaci konkrétně způsobuje návrat obsahu žaludku do jícnu, díky čemuž je drážděn žaludečními šťávami. Důsledkem toho dochází k pálivým pocitům v hrudi, jež postupují směrem vzhůru. Řešení, jak vyzrát na pálení žáhy, existuje několik. Pořídit si lze různé léky (např. antacida), ale pomoci vám může i mnoho dalších kroků.

Čeho byste se měli z dlouhodobého hlediska vyvarovat?

V ideálním případě by vás samozřejmě pálení žáhy vůbec nemělo postihnout. K tomu je ale potřeba, abyste omezili smažená, mastná či pikantní jídla, stejně jako tučné maso a plnotučné mléčné výrobky. Neměli byste být ani příliš kávy a alkoholických nápojů. V tomto ohledu přitom nesvědčí zejména bílé víno. Vhodná pak není ani častá konzumace sladkých pečených jídel. A pokud kouříte, snížit byste měli i počet cigaret. To je ostatně vhodné učinit tak jako tak, nejen s ohledem na pálení žáhy. Zlepšit trávení každopádně může i pravidelná fyzická aktivita, stejně jako snížení tělesné váhy.

S pálením žáhy vám mohou účinně pomoci bylinky

Pokud už vás pálení žáhy postihne, vyzkoušet můžete kupříkladu bylinné čaje. Velmi účinný je třeba zázvorový čaj, který působí celkově kladně na trávicí obtíže. Ovšem pozor! Takového mátového čaje se naopak raději vyvarujte, protože by mohl pálení žáhy ještě zhoršit. V letních měsících si můžete každopádně připravit pampeliškový med a z účinných rostlin musíme jmenovat rovněž aloe vera, stejně jako heřmánek, měsíček nebo ibišek. Využít pak lze i jablečný ocet, jenž sice chutná kysele, po strávení ovšem působí zásaditě, takže pomáhá trávení a s celkovou překyseleností organismu.

Jaké existují „babské rady“ na pálení žáhy?

Ačkoli se v dřívějších dobách nekonzumovalo tolik nezdravých pokrmů, pálení žáhy sužovalo i naše předky. Proto existují také různé „babské rady“, jak se s tímto neduhem vyrovnat. Tak například vám může pomoci zvýšená poloha horní poloviny těla, měli byste být tedy ve stoje či vsedě. Občas navíc zapůsobí pozitivně i sklenice vlažné vody. Musíme však zdůraznit, že ač některé z těchto tradičních kroků fungovat mohou, další jsou poněkud problematické, neboť dlouhodobě vašemu zdraví spíše škodí, než aby mu prospívaly…

Upozorňujeme: ačkoli platí, že při pálení žáhy je vhodnější mít hlavu a hrudník výše než nohy, vleže byste toho neměli docílit za pomoci polštářů, neboť v takovém případě se tlak na žaludek zvýší. Proto je vhodnějším řešením napolohování roštu.

Klasikou je i jedlá soda či mléko. Opravdu ale fungují?!

Na pálení žáhy byla a stále často je doporučována jedlá soda, tedy hydrogenuhličitan sodný. Jistě, od nepříjemných pocitů vám pomoci může a dokonce je i součástí výše zmíněných antacid. Při dlouhodobě konzumaci ovšem způsobuje překyselení žaludku a další zažívací potíže. Dříve bylo navíc hojně doporučováno rovněž mléko. To sice opět může pomoci, nicméně naši předci používali zejména syrové, neupravené mléko. V současné době ale většinou pijeme pasterizované mléko, které je silně zakyselující a ve větším množství může trávení opět spíše uškodit. Spíše se tedy spolehněte na výše zmíněné bylinky, ale pálení žáhy raději úplně předcházejte.

Tip na závěr: pokud mléko pijete často, stále si jej lze pořídit i v nepasterizované formě, kdy obsahuje prospěšné bakterie a živé kultury, neboť po nadojení neprochází tepelnou úpravou.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*