Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při křečích, zánětech, nechutenství i nevolnosti a navíc umí zklidnit podrážděný žaludek.
Nyní se budeme věnovat přípravě ostružinovo-mátového džemu. Přidáním bylinek při přípravě džemů a marmelád vykouzlíte nové a originální chutě.
Připravíme si:
- 1200g ostružin
- 4 stonky máty s listy
- 800g třtinového cukru
- 1 sáček pektogelu
Fáze 1: Ostružiny jsem opatrně omyli, nechali okapat a rozmačkali v širokém kastrolu. Přidali jsem 4 stonky máty s listy a přivedli jsem směs k varu.
Fáze 2: Do horkého jsem vmíchali 2 lžíce třtinového cukru smíchaný s 1 sáčkem pektogelu (želírovací prostředek), opět jsem za stálého míchání zahřívali.
Fáze 3: Poté jsem přidali ještě 800g třtinového cukru, zahřívali jsem a míchali směs do úplného rozpuštění. Po celou dobu jsem odebírali případnou pěnu.
Fáze 4: Vyndali jsem stonky máty s listy a hotový džem jsem plnili do horkých, nahřátých sklenic, otočili jsem je dnem vzhůru a nechali jsem je takto 5 minut. Pokud by se Vám džem zdál před koncem přípravy řídký (můžete vyzkoušet jeho konzistenci vychladnutím kapky džemu na talířku) můžete přidat lžičku kyseliny citronové. Džem má výbornou ostružinovou chuť se specifickou vůní máty.
Napište komentář