Cizrna je luštěnina, která právem patří mezi zdravé potraviny. Vědcům se navíc před časem podařilo získat nový izolát obsahující kvalitní cizrnový protein.
Nový cizrnový izolát
Vědci z Fakulty zemědělství, výživy a životního prostředí na Hebrejské univerzitě v nedávné době získali za pomoci moderních technologií cizrnový izolát, který obsahuje až 90 % čistého proteinu z této luštěniny. Navržena přitom už byla nová řada výrobků, jež jsou pojímány jako rostlinná alternativa mléka a mléčných výrobků. V České republice sice ještě nejsou k dispozici, ale lze předpokládat, že se tento stav brzy změní.
Pro koho je cizrnový protein vhodný?
Nový cizrnový izolát obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, naopak se v něm nevyskytuje laktóza, takže se jedná o vhodný produkt např. pro lidi s laktózovou intolerancí. Jde o neschopnost organismu trávit a vstřebávat mléčný cukr, takže takto postižené osoby nemohou konzumovat mléko ani mléčné výrobky. Důsledkem totiž může být zvýšená plynatost, bolesti břicha anebo řidší stolice. Cizrnový protein může být alternativou i pro jedince trpící galaktosémií, což je alergie na bílkovinu kravského mléka, případně pro vegany, kteří tento živočišný produkt odmítají z etických důvodů.
Výhody cizrnového proteinu
V současné době existuje mnoho rostlinných alternativ mléka, které jsou vyráběny ze sóji, rýže nebo pohanky. Nový cizrnový izolát umožňuje vyvinout nápoje, jež by měly chutnat podobně jako kravské mléko a mít i podobnou nutriční hodnotu. Na druhou stranu nebudou obsahovat tolik tuku, tak silně zakyselovat a pozitivní je i absence kaseinu, což je hlavní protein v kravském mléce, který je dle některých studií zodpovědný za některé civilizační choroby včetně rakoviny.
Co je cizrna?
Cizrna je luštěnina, která patří k nejstarším domestikován plodinám vůbec. V Přední Asii ji člověk začal pěstovat již před více než 10 000 lety. Aktuálně patří mezi zdravé potraviny, neboť kladně působí na kardiovaskulární systém, imunitu, metabolismus, trávení nebo detoxikaci organismu. Na rozdíl od ostatních luštěnin navíc nenadýmá, neboť je lehce stravitelná. Nový cizrnový protein proto může být skutečně zajímavou alternativou kravského mléka.
Napište komentář