Mořské řasy patří mezi potraviny s jednou z nejvyšších koncentrací živin na světě. Mezi nejpoužívanější druhy přitom patří nori, a to nejen na Dálném východě.
Výskyt: mořské řasy nori rostou u asijského pobřeží a dnes jsou jejich největšími producenty Japonsko, Čína a Korea. První zmínky o nich přitom pocházejí již z 8. století. V současné době jsou navíc stále známější i mimo Dálný východ.
Popis a účinné látky: nori je označení pro „mořskou zeleninu“, přičemž se jedná o nejrozšířenější a zároveň celosvětově nejoblíbenější druh řas. Řadí se přitom mezi zelené řasy, což napovídá, že mají (tmavě) zelenou barvu, přičemž jsou lesklé, křehké a hladké (na jedné straně jsou ovšem drsnější). Obsahují mnoho účinných látek, z nichž budeme jmenovat vápník (obsahuje ho 10× víc než mléko) a železo (8× víc než hovězí maso), ale také vitamíny ze skupiny B-komplex, chlorofyl, vlákninu, bílkoviny anebo choláty.
Užitečné části: používána je celá řasa.
Léčivé účinky nori
Mořské řasy jsou obecně považovány velmi zdravé potraviny, neboť se jedná o přírodní suroviny, které disponují jednou z nejvyšších koncentrací živin na světě. Člověku proto mohou pomoci s rozličnými neduhy. Nori např. dovedou pomoci snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Díky tomu mají kladný vliv na funkčnost celého kardiovaskulárního systému, když navíc posilují srdce a působí preventivně proti ateroskleróze, tedy kornatění tepen.
Pozitivně působí rovněž na trávení (dobře kupříkladu účinkují na funkčnost tenkého střeva) a podílet se rovněž mohou na detoxikaci organismu, neboť pomáhají odvádět toxiny z těla. Zároveň mají pozitivní vliv na hojení ran a podílet se rovněž mohou na lepším fungování mozku, když se o nich např. hovoří v souvislosti se zlepšením paměti. O mořských řasách se navíc někdy říká, že působí jako prevence rakoviny.
Nori v kuchyni
Využít je lze mnoha způsoby. Syrové je např. můžete použít při přípravě zeleninových salátů, ale dochutit s nimi lze rovněž polévky. Někdy se také drtí a pak nacházejí uplatnění jako koření, a to např. do luštěnin či zeleninových jídel. Používány jsou ovšem především v japonské kuchyni, kde se hojně využívají při přípravě oblíbeného sushi, a to kupříkladu maki sushi nebo uramaki sushi.
Pokud máte rádi asijskou kuchyni, můžete si doma připravit jednoduché sushi. Potřebovat k tomu budete uvařenou rýži (jasmínovou či basmati). Tu pevně přitisknete na řasu, a to tak, aby zůstal cca 1 cm bez rýže. Následně přidáte na dlouhé proužky nakrájenou zeleninu, kterou mohou být paprika, mrkev nebo okurka, ale chuťovým buňkám se meze nekladou. Osolte (mořskou) solí, řasu namočte na místě bez rýže a slepte. Pak už jen stačí dát na nějaký čas do ledničky a máte hotovo.
Pěstování nori
Nori jsou pěstovány v pobřežních vodách, konkrétně na sítích, které jsou umístěny u hladiny. Jednotlivé rostliny rostou velmi rychle a první sklizeň je možná už za 45 dní. Následně se mohou sklízet každých 10 dnů. Řasy jsou sbírány ručně či kombajny a po sklizni se suší na slunci. Pěstování ovšem není tak snadné, neboť jsou dosti citlivé na správnou teplotu i kvalitu prostředí. Ve znečištěných vodách tedy nerostou, což může být v některých oblastech problematické.
Doporučujeme: mezi další zdravé mořské řasy patří wakame, která pomáhá odbourávat cholesterol a upravovat krevní tlak, stejně jako chaluha bublinatá. Tu lze vyzkoušet např. při hubnutí.
Napište komentář