Rostlina má poměrně výraznou chuť, takže není divu, že jeden z lidových názvů zní „pepřová máta“. V kuchyni se tato bylinka, respektive její listy používají k dochucování omáček, salátů a někdy bývají využívány i při přípravě různých druhů masa a zeleniny. V tomto receptu se zaměříme na přípravu domácího mátového oleje.
Mátový olej:
- Zbaví Vás únavy a deprese, pokud si jej natřete na spánky. Inhalace horké vody s mátovým olejem zase vyžene rýmu a nachlazení .
- Zábaly s mátovým olejem přikládané na hrudník léčí kašel a další nemoci dýchacích cest.
- Vnitřní užívání po lžičkách zlepšuje trávení, snižuje plynatost a nadýmání, zrychluje metabolismus a tím urychluje hubnutí.
- Kloktání vody s mátovým olejem zase odstraňuje zápach z úst.
Připravíme si:
- lístky máty
- extra panenský olivový olej
Fáze 1: Nastříhejte si lístky máty (nechali jsme je 2 dny zavadnout, aby se olej nezkazil z toho důvodu, že lístky máty obsahují vodu) do vhodné sklenice asi do 3/4.
Fáze 2: Zalijte kvalitním extra panenským olivovým olejem až po vrch sklenice. Uzavřete a nechejte za oknem 1 měsíc macerovat. Každý den protřepejte.
Fáze 3: Potom mátový olej sceďte přes plátýnko do tmavé lahvičky.
Napište komentář