Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení

Lípa srdčitá je národní strom Čechů, jehož květy jsou známé i pro své léčivé účinky. Připravit si z nich např. můžete lípový sirup, který patří k velmi účinným přírodním lékům při nachlazení. Pozitivně totiž působí na kašel a zahlenění, navíc uvolňuje křeče, podporuje pocení a má diuretické neboli močopudné účinky. Navíc je vhodný i pro prevenci, protože podporuje obranyschopnost organismu.

Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení

Připravíme si:

  • květy lípy
  • citron a pomeranč
  • citronová šťáva
  • 700 g cukru
  • kyselina citronová
Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení
Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení

Fáze 1: Květy lípy necháme rozložené, aby vylezli broučci. Potom je vložíme do velkého hrnce a zalijeme převařenou a vychladlou vodou tak, aby byly květy zcela potopené.

Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení

Fáze 2: Přidáme citron i pomeranč nakrájený na kolečka (bez kůry a zrníček) a citronovou šťávu. Promícháme a necháme zakryté v chladu 24 hodin macerovat.

Lípový sirup (recept): perfektní přírodní lék při nachlazení

Fáze 3: Po macerování scedíme lípu přes plátýnko a odměříme výsledný bylinný výluh. Dále použijeme 700 g cukru (třtinového či bílého) na 1 l výluhu a můžeme přidat dle chuti kyselinu citronovou, která také působí jako konzervant.

Fáze 4: Vše necháme rozpustit a potom lípový sirup zahříváme na max. 60 °C. Horký nápoj nalijeme do čistých suchých sklenic, které umyté necháme nahřát v troubě na 100 °C. Víčko můžeme také umýt a vytřít alkoholem. Naplněnou sklenici sirupem ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uchováváme na chladnějším místě, před použitím protřepeme (zakalení není na závadu, jedná se o usazený pyl) a po otevření uchováváme v chladničce.

Použití: Lípový sirup můžeme užívat jak samostatně po lžičkách, tak jej lze přidat do čaje či letního studeného nápoje. Voní příjemně po medu a chutná po lípě.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*