Levandule lékařská je překrásná, aromatická a také velmi zdravá bylinka. Připravit si z ní kupříkladu lze levandulový sirup, který vám může pomoci s různými neduhy. Obsažené látky např. působí antibakteriálně a kladný vliv mají i na trávicí soustavu nebo krevní tlak. Levandule ale někdy nachází uplatnění i při psychických problémech, tedy např. při nespavosti, nervozitě, stresu nebo depresivních stavech.
Připravíme si:
- levandule
- 1 citron
- květy slézu
- 1 lžička kyseliny citronové
- cukr
Fáze 1: Po převaření 1 litru vody a částečném zchladnutí přidáme nastříhanou levanduli na menší kousky, 1 citron (bez kůry a semínek) a pár květů slézu, abychom podpořili krásnou barvu sirupu (lze vynechat).
Fáze 2: Vše necháme vychladnout a pak v ledničce macerujeme 24 hodin. Po 24 hodinách macerát scedíme přes plátýnko, přidáme 1 lžičku kyseliny citronové a cukr. Můžete použít 1 kg na 1 l macerátu, ale množství si lze upravit dle sebe. Využít je přitom možné i třtinový cukr, nicméně pak se změní i výsledná barva sirupu. Myslete také na to, že cukr v tomto případě funguje jako konzervant, aby se sirup nekazil.
Fáze 3: Cukr necháme rozpustit a zahřejeme na 60 °C. Levandulový sirup pak ihned nalijeme do nahřátých suchých sklenic, zavíčkujeme a chviličku necháme dnem vzhůru. Takto upravený sirup není třeba do otevření uchovávat v chladničce, po otevření už ale raději ano. Před upotřebením doporučujeme protřepat.
Napište komentář