Klikva velkoplodá: kanadská brusinka obsahující mnoho vitamínu C

Latinský název: Vaccinium macrocarpon

Klikva velkoplodá (zdroj: Samphotostock.cz)

Klikva velkoplodá, resp. její bobule jsou sice u nás méně známé, ale chutí i účinky se podobají brusinkám. Lze je tedy využít jako zdravou surovinu v kuchyni.

Výskyt: rostlina se hojně vyskytuje v Kanadě a také na severu Spojených států amerických. Rozšířena ovšem byla třeba i na evropský kontinent. V České republice se ovšem pouze pěstuje.

Popis a účinné látky: klikva velkoplodá je plazivý keř z čeledi vřesovcovitých, do které patří např. i brusnice borůvka. Rostlina, jež může dorůstat do délky až 1 m, má střídavé listy a její květy jsou bílé či světle růžové. Vyhledávána a pěstována je ale především pro své růžové nebo červené bobule, které obsahují vitamíny (především „céčko“), minerální látky (draslík, železo či mangan), vlákninu, flavonoidy nebo pektin.

Užitečné části: využívány jsou zejména bobule rostliny.

Léčivé účinky klikvy velkoplodé

Bobule klikvy velkoplodé, kterým se říká rovněž kanadské či americké brusinky, jsou ceněny nejen pro svou chuť, ale také pro léčivé účinky. Disponují např. antioxidačními vlastnostmi, takže působí proti činnosti volných radikálů a mohou se tak podílet na zpomalení stárnutí organismu. Navíc je často zdůrazňován jejich kladný vliv na imunitu, takže podporují přirozenou obranyschopnost.

Klikva velkoplodá pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární soustavu, když snižuje hladinu cholesterolu a podporuje srdeční činnost. Navíc má antibakteriální účinky a kladný vliv má rovněž na močové cesty. Může také přispět k prevenci vzniku ledvinových kamenů. Ženám pomáhá při PMS či menopauze, pozitivně působí na kosti a klouby a dokonce se o ní hovoří i v souvislosti s protirakovinnými účinky.

Využité klikvy velkoplodé

Kanadské brusinky můžete samozřejmě konzumovat čerstvé, tedy pokud je seženete anebo si je sami vypěstujete. Využít je lze také do snídaňových směsí, jogurtů, ovocných salátů anebo jako další zdravou ingredienci do smoothie. Připravit si z nich lze také nápoje, a to např. šťávu či koktejl. Upozorňujeme, že stejně jako „české“ brusinky mají i ty americké nakyslou chuť.

V českých obchodech však čerstvé plody klikvy velkoplodé pravděpodobně neseženete. To však zaset tolik nevadí, protože má k dispozici sušené kanadské brusinky, které mohou mít také široké kuchyňské uplatnění, neboť je lze využít jako jakékoli další sušené ovoce. I v této formě navíc dané plody obsahují velké množství vitamínu C, takže se ani v tomto ohledu nejedná o žádný problém.

Klikva velkoplodá a pěstování

Klikva velkoplodá preferuje slunná stanoviště, vyhovuje jí ale i polostín. Dařit se jí bude také na lehčích, hlinitopísčitých půdách s kyselou reakcí. Má ovšem vyšší nároky na vlhkost a kladný vliv na růst má i přihnojování. Jedná se přitom o rostlinu, která je extrémně odolná proti mrazům (až do -45 °C). Navíc bohatě plodí, přičemž plody (bobule) se objevují od poloviny září.

Doporučujeme: zaměřit se můžete i na další méně známé ovoce, které obsahuje velké množství vitamínu C. Jedná se např. o bushukan, amalaki nebo o plody kvajávy hruškové, v nichž se vyskytuje 275 % denní dávky „céčka“. Navíc je lze označit i za velmi chutné.

Sdílet příspěvek:

Čirok: „obilovina budoucnosti“ vhodná i pro celiaky

Obiloviny a luštěniny
05/01/2022 Petr Jiránek 0
Čirok je někdy nazýván plodinou budoucnosti, neboť snoubí hned několika zajímavých vlastností. Je zdravý, nabízí široké využití v kuchyni a jeho pěstování je ekologické. Výskyt: původní domovinou čiroku je severní Afrika. Odtud se následně rozšířil v [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*