Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u nás.
Původ sýra halloumi
Sýr halloumi vznikl na Kypru, a to už v byzantském období (395 až 1191). Pro kyperské vesničany se jednalo o důležitý zdroj bílkovin, takže nepřekvapí, že se vyráběl ve velkém. Recepty se lišily od vesnice po vesnici, přičemž každá byla hrdá na svoji vlastní recepturu. Obliba sýra halloumi se ovšem neomezovala pouze na Kypr, neboť se časem rozšířil do celého Středomoří, přičemž populárním se stal především v Levantě (oblast v Přední Asii u Středozemního moře). V posledních letech navíc začal nenápadně pronikat i do mnoha dalších částí světa.
Pokračování článku o sýru halloumi na Jímeto.cz…….
Napište komentář