Grapefruit neboli grep patří mezi oblíbené ovoce, které je velmi oblíbené i u nás. Víte ale, jaké má účinky na lidské zdraví?
Výskyt: původní domovinou této subtropické dřeviny je karibská oblast. Postupně se však rozšířila do mnoha dalších částí světa a dnes se pěstuje i v Evropě, a to především díky široké oblibě jeho citrusových plodů.
Popis a účinné látky: grapefruit je dřevina z čeledi routovitých. Její výška se obvykle pohybuje okolo 5 metrů. Někdy však může být i daleko vyšší. Má úzké a dlouhé listy tmavě zelené barvy a velké bílé květy. Citrusový plod nese totožný název. Dužina může mít různou barvu od bíle až po červenou. Mnohem důležitější jo ovšem skutečnost, že obsahuje velké množství vitamínů (především B1, C a K) a flavonoidů, ale také některých minerálních látek (zejména draslíku).
Užitečné části: využívány jsou právě plody, které v současné době patří mezi velmi oblíbené ovoce.
Léčivé i negativní účinky
Grepy jsou velmi zdravé. Mají např. pozitivní antioxidační účinky, takže nám pomáhají s volnými radikály. Dále zvyšují imunitu a příznivě působí na cévy a celkově na krevní oběh, neboť zároveň dovedou mírně snižovat hladinu cholesterolu. Kladný vliv mají i na trávicí soustavu, když pročišťují střeva a podporují metabolismus. Navíc disponují jen malým množství kalorií a snižují hladinu inzulínu, takže působí pozitivně i na snížení tělesné hmotnosti. Na druhou stranu při nechutenství mohou podporovat chuť k jídlu.
V souvislosti s grepy se hovoří také o prevenci některých typů rakoviny (zejména plic a žaludku). Tyto citrusové plody však mohou dle nových výzkumů také uškodit, a to lidem, kteří berou určité léky. Jedná se o některá léčiva na hypertenzi (vysoký krevní tlak), rakovinu, žaludeční vředy, onemocnění prostaty, imunitu, ale také antidepresiva. Mohou za to látky zvané furanokumariny, které jsou ovšem více než v dužině obsaženy v kůře. Proto je rizikovější grapefruitový džus, jenž se vymačkává z neoloupaných plodů.
Využití grepu v kuchyni
Grepy mají poměrně hořkou a kyselou chuť. Přesto v organismu působí zásaditě, což je jedna z jejich kladných vlastností. Zásadotvornost totiž obecně nijak nesouvisí s chutí potravin. Využití grepů se v každém případě nabízí právě při výrobě džusu, který by ovšem raději neměli konzumovat lidé beroucí nějaká výše zmíněná léčiva. Jedině snad po konzultaci s lékařem. Grepy se dále hodí do ovocných salátů, kde byste je měli zkombinovat se sladkými druhy ovoce, které budou kompenzovat jejich hořčejší chuť. Navíc tak přijmete mnohem více účinných látek.
Upozorňujeme: kyselou chuť, ale zároveň zásadotvornost mají také další citrusy, tedy např. citróny nebo pomeranče. Tuto vlastnost přitom mají společnou také s jablečným či balzamikovým octem. V dnešní době přitom většina potravin zakyseluje organismus, což rozhodně není zdravé.
Toto ovoce může mít ale i poměrně netradiční kuchyňské využití. Lze si např. připravit kuře na grapefruitech. Stačí kuře rozporcovat, obalit v mouce a na másle prudce opéct po obou stranách. Polijete brandy a zapálíte, po čemž vložíte kuře do pekáče a pod poklicí upečete doměkka. Vyjmete ho z pekáče, ve kterém zůstane šťáva. K ní přilijete vývar, sherry a šťávu z jednoho grepu. Osolíte, opepříte a svaříte. Máte hotovo! Plody je ovšem možné využít také při dalších příležitostech, neboť jejich plátky lze např. dochutit a dozdobit alkoholické i nealkoholické nápoje.
Pěstování grapefruitu v květináči
Grapefruit si lze vypěstovat doma v květináči, ale v létě jej můžete umístit i na terasu či zahradu. Měli byste si ovšem nejprve pořídit speciální zeminu na citrusy, což dnes není problém. Grapefruit prosperuje především při teplotě 22 až 24 °C a nevadí mu přímé slunečné světlo, čímž se např. odlišuje od citronovníku. V každém případě byste jej měli v letních měsících hnojit pravidelně každý týden a celoročně často zalévat. Ovšem přiměřeně, neboť přemokření není žádoucí a mohlo by na růst rostliny působit dosti negativně.
Napište komentář