Granátové jablko je plod stromu, který se nazývá marhaník granátový. Toto ovoce má kladný vliv na kardiovaskulární soustavu a navíc ho můžete využít mnoha způsoby v kuchyni.
Výskyt: marhaník granátový, kterému se říká rovněž granátovník obecný, roste především ve středomořském prostoru, ale pěstován je na mnoha dalších místech světa (Asie, Severní a Jižní Amerika). Vysadit si jej ovšem lze i v našich podmínkách, o čemž se více rozepíšeme níže. Původní domovinu granátového jablka však musíme hledat na ostrově Sokotra u Somálska, odkud se postupně rozšířil do dalších částí světa.
Popis a účinné látky: granátové jablko již není v České republice úplnou novinkou, přesto jej spousta lidí doposud neochutnala. Jedná se přitom o chuťově zajímavé ovoce, které působí pozitivně i na naše zdraví. Marhaník granátový je keř nebo menší strom z čeledi kyprejovitých, jenž má výrazně červené květy. Jeho plody jsou i přes 10 cm velké bobule, uvnitř kterých lze nalézt stovky šťavnatých zrnek v pouzdrech. Obsahují téměř 80 % vody, takže se podílí na hydrataci organismu. Dále jsou kvalitním zdrojem vitamínů (především některých ze skupiny B-komplex a vitamínu C), minerálních látek (zejména draslíku a sodíku), organických kyselin (citrónová, jablečná) a esenciálních aminokyselin.
Užitečné části: využíváno je především granátové jablko, tedy plod.
Granátové jablko a léčivé účinky
Díky svému složení má granátové jablko kupříkladu výtečné antioxidační vlastnosti. Pravidelná konzumace však pozitivně působí především na kardiovaskulární systém, neboť snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje krvetvorbu a krevní oběh a pročišťuje tepny, takže zabraňuje ateroskleróze (kornatění tepen). Dále posiluje imunitu a kladný vliv má rovněž na trávicí soustavu (podporuje např. zažívání a zabraňuje zácpě).
Granátové jablko bývá dáváno do souvislosti i s pročištěním organismu a podporou funkce ledvin (účinkuje i při ledvinových kamenech). Navíc dokáže působit proti zánětům a infekcím. Díky obsahu účinných látek bývá šťáva z granátového jablka doporučována rovněž sportovcům, jimž pomáhá i již zmíněným obsahem vody. A někdy se dokonce hovoří i o prevenci vzniku nádorových onemocnění.
Z granátové jablka se nevyrábí pouze grenadina
Pokud máte rádi míchané nápoje (např. Tequilu Sunrise), nepochybně znáte grenadinu, což je sirup z granátových jablek, jenž má hořkosladkou chuť a krásně červenou barvu. Toto ovoce lze samozřejmě využít i na přípravu šťávy, z níž se následně připravují další nápoje jako např. džusy. Granátové jablko však nachází uplatnění i při přípravě pokrmů. Můžete jej použít k některým druhům masa (např. k rybám nebo drůbeži) a navíc ve studené kuchyni (zde především při přípravě ovocných salátů).
Grenadina se dá koupit zejména ve specializovaných prodejnách. Můžete si ji ovšem připravit také doma. Máme pro vás ostatně recept na grenadinu. Z 1,5 kg granátových jablek vyloupete obsah každého pouzdra (slupka a vnitřní přepážky totiž obsahují hořké látky). Zrnka je nutné rozmačkat (např. v tradičním hmoždíři) a tekutinu nalít do hrnce. Přidáte cca 500 g cukru (ideálně třtinového) a vodu podle uvážení. Na mírném ohni povaříte zhruba 10 minut, necháte vychladnout a pak už jen odstraníte pevné části (např. skrze sítko).
Pěstování marhaníku granátového
Marhaník granátový lze pěstovat i v našich podmínkách, a to ze semen či řízků. Ke svému růstu ovšem potřebuje teplé a slunečné místo. To znamená, že v chladných obdobích mu venkovní prostředí rozhodně neprospěje a musíte ho přemístit. Ideálním místem k pěstování je tedy vyhřívaný skleník. Granátovník obecný je navíc možné pěstovat i v domácnosti, kde by ovšem neměl být vystaven prudkému slunci. Vyroste vám sice menší keř a plody budou mít maximálně 2 cm, ale stále se bude jednat o vizuálně zajímavý prvek interiéru.
Upozorňujeme: do čeledi kyprejvitých jsou řazeny i některé další na zdraví kladně působící rostliny. Jedná se např. o bylinku s názvem kyprej vrbice, která může pomoci s vnitřním krvácením, a to i ženám při menstruaci.
Napište komentář