Galgán lékařský je rostlina příbuzná zázvoru, jejíž oddenek má nejen ještě ostřejší chuť, ale může být účinnější i z hlediska léčivých vlivů.
Výskyt: galgán lékařský pravděpodobně pochází z jihovýchodní Asie, případně z Číny, tedy více ze severu. Z těchto oblastí se přitom rozšířil dále do světa. Do Evropy se dostal v průběhu 9. století díky arabským obchodníkům.
Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi zázvorníkovitých, která může dorůstat do výšky až dvou metrů. Její listy jsou dlouhé a tenké, tudíž kopinaté. Květy jsou bílé, mají ovšem také částečně červené zabarvení. Rostlina disponuje oddenky, které mají oranžovou dužinu. Právě ty přitom obsahují mnoho účinných látek jako např. silice, galangol, flavonoidy nebo hořčiny.
Užitečné části: používány jsou právě oddenky.
Léčivé účinky galgánu lékařského
Galgán lékařský se postupem času dostal do Indie, kde se stal součástí ájurvédy, tedy systému tradiční místní medicíny, která je dnes využívána i mimo Indický subkontinent. Na léčivé účinky ostatně odkazuje i český druhový název rostliny. Vzhledem k obsahu účinných látek, z nichž mnohé oddenku dodávají ostrou chuť, má podobné účinky jako příbuzný zázvor, může být ale ještě účinnější. I díky tomu je součástí Švédských kapek, tedy i u nás známého bylinného léku.
Oddenek galgánu lékařského působí kladně na trávení, které podporuje a pozitivní vliv má na žaludek. Pomáhá rovněž kardiovaskulární soustavě a navíc působí protizánětlivě a antibakteriálně, což se může hodit např. v průběhu podzimních měsíců. Galgán lékařský je v asijských zemích považován i za účinné afrodiziakum a v současné době se hovoří i o tom, že by mohl pomáhat jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Galgán lékařský a jeho využití
Galgán lékařský, o kterém psala již Hildegarda z Bilgenu, má ještě ostřejší chuť než zázvor a možná si na ni budete muset chvíli zvykat. Používá se přitom jako koření k masu a zelenině a vyskytuje se v receptech na různé asijské pokrmy. Přidává se rovněž do žaludečních likérů. Použít ho lze rovněž na výrobu zdravé tinktury, ale zřejmě nejběžnější využití je ve formě čaje, který si můžete jednoduše připravit.
Chcete-li vyzkoušet jeho účinky, máme pro vás recept na čaj z galgánu lékařského. Jednu lžíci nakrájeného oddenku přelijete šálkem horké vody a necháte pět minut louhovat. Následně slijete a měli byste pít zhruba půl hodiny před jídlem. Obecně je každopádně tato bylinka doporučována jako koření na zimu, neboť prohřívá organismus. Navíc je vhodná k tučným a těžším pokrmům, protože může usnadnit jejich trávení.
Pěstování galgánu lékařského
Galgán lékařský potřebuje vzhledem ke svému původu teplé počasí, ačkoli si jej lze vypěstovat i u nás, pokud jej ochráníte před mrazem. Oddenky byste měli umístit do půdy brzy zjara, a to zhruba 25 cm od sebe. Pokud je bude chtít použít, měla by uplynout doba alespoň 12 měsíců od vysazení. Nemusíte přitom vykopat celou rostlinu, ale stačí, když budete sklízet vnější oddenky vzdálené od samotné nadzemní části.
Mohlo by vás zajímat: do čeledi zázvorníkovitých patří kromě zázvoru a galgánu lékařského rovněž kardamom, který se rovněž používá jako zdravé koření (nejen) do orientálních pokrmů.
Napište komentář