Fazole mungo (vigna zlatá): zdravá luštěnina z Asie pro lepší trávení a hubnutí

Latinský název: Vigna radiata

Fazole Mungo a klíčky
Fazole Mungo

Fazole mungo jsou semena rostliny s názvem vigna zlatá, která jsou zdravá, a to především po vyklíčení. Pak navíc mají i zajímavé kuchyňské využití.

Výskyt: fazole mungo jsou zhruba pětimilimetrová semena z teplomilné rostliny s názvem vigna zlatá (Vigna radiata), jejíž původní domovinou je Asie. V současné době se ovšem pěstuje i v dalších částech světa, a to včetně České republiky.  

Popis a účinné látky: vigna zlatá je rostlina z čeledi bobovitých, patří tedy do stejné skupiny jako čočka nebo hrách. Její semena přitom právě klasický hrášek připomínají, a to jak vhledem, tak chutí. Vyskytují se navíc rovněž v podlouhlých luscích. Mungo fazole v každém případě obsahují celou řadu účinných látek, mezi něž patří omega 3 a omega 6 kyseliny, kyselina pantothenová a listová, minerální látky jako hořčík, železo či vápník, vitamíny (A, B, C, E a K), betakaroten, bílkoviny, vláknina nebo polysacharidy.

Užitečné části: z vigny zlaté jsou využívána především semena.

Účinky fazolí mungo na lidské zdraví

Fazole mungo jsou člověkem konzumovány od nepaměti, a to nejen díky svěží chuti, ale také pro pozitivní účinky na zdraví. Ty byly ostatně v současnosti potvrzeny vědeckými studiemi. Příznivci zdravého stravování tedy rozhodně mohou mungo fazole zařadit do svého jídelníčku. I když přitom obsahují výše zmíněné sacharidy, hladinu cukru v krvi zvyšují jen pozvolna, a jsou proto vhodné i pro diabetiky. Navíc je mohou konzumovat také celiaci (lidé alergičtí na lepek) a žádná negativa nemají ani pro těhotné a kojící ženy.

Fazole mungo působí kladně na obranyschopnost organismu a na trávicí soustavu. Mají totiž pozitivní vliv na vyprazdňování a celkově podporují trávení. Kromě toho podporují i hubnutí, neboť dodávají pocit sytosti. Pomáhají rovněž s inhibicí škodlivého LDL cholesterolu, čímž se podílejí na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Navíc dovedou chránit před volnými radikály a mohou údajně pomoci i při rakovině, přičemž kladný vliv již byl částečně prokázán při nádoru tlustého střeva.

Jak si fazole mungo připravit či jak naklíčit mungo?

Tuto zdravou a chutnou luštěninu lze konzumovat v několika formách, a to jako přírodní, oloupanou nebo naklíčenou. Sehnat ji přitom můžete v obchodech se zdravou výživou. Před přípravou fazolí mungo je nechte přes noc namočené ve vodě, ačkoli by měla stačit i kratší doba. Následně vodu slijte a vařte v čerstvé vodě, jinak totiž neodstraníte látky, které způsobují nadýmání. Navíc je nutné solit až na úplný závěr vaření, neboť v opačném případě budou příliš tvrdé.

Vzhledem k tomu, že při tepelné úpravě mungo fazolí dochází ke ztrátě mnoha účinných látek, doporučujeme spíše přípravu klíčením, neboť čerstvé klíčky jsou obecně zdravé. Kupte si neloupané fazole, propláchněte a nechejte až tři dny klíčit ve vlhkém prostředí. Nezapomínejte je ovšem pravidelně proplachovat vodou (cca dvakrát denně), jinak by totiž mohly shnít či zplesnivět. Až klíčky dosáhnou zhruba dvou centimetrů délky, jsou po dalším propláchnutí připraveny ke konzumaci.

Doporučujeme: mungo klíčky lze přidat do míchaných salátů, zeleninových polévek, směsí s vločkami atd. Vyzkoušet koneckonců můžete např. salát z klíčků s mrkví a pekingským zelím, který dochutíte olivovým olejem, octem, sójovou omáčkou, cukrem a solí.

Pěstování vigny zlaté

Vigna zlatá se množí semeny, můžete si ji tedy vysít, a to do dobře propustné půdy s dostatkem živin. Vzhledem k tomu, že se jedná o teplomilnou rostlinu, měli byste ji umístit do skleníku či fóliovníku, případně ji ve venkovním prostředí chránit alespoň netkanou textilií. Vigna zlatá je naopak odolná proti suchu, takže nevyžaduje častou zálivku. Pokud se o ni v každém případě budete dobře starat, můžete se dočkat vlastních fazolí mungo už za dva až čtyři měsíce, tedy dosti brzy od výsevu.

Tip na závěr: zdravé a chutné jsou rovněž fazole adzuki, které pocházejí z rostliny s názvem vigna hranatá (Vigna angularis). I v tomto případě se jedná o zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*