Dýně Hokaido: zdravá zelenina, ze které si můžete připravit výtečnou polévku

Latinský název: Cucurbita maxima Duchesne ssp. maxima convar. maxima („Hokkaido")

Oblíbená zelenina Hokkaido
Dýně Hokkaido

Dýně Hokaido je považována za velmi zdravou zeleninu, která si rovněž u nás začíná získávat stále větší oblibu, a to i díky své jemné a lehce oříškové chuti.

Výskyt: jak už sám název napovídá, tato dýně byla původně pěstována na Dálném východě, a to na japonském ostrově Hokkaidó. Sem byla nicméně dovezena z Nové Anglie, tzn. ze severoamerického kontinentu, kam je také kladen její původ. Postupem času se rozšířila i do dalších částí světa a v současné době je hojně využívána i v České republice.

Popis a účinné látky: dýně Hokaido je poddruhem tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), což je druh z čeledi tykvovitých. Tato varieta je mnohem menší, když váží maximálně 2,5 kg. V každém případě může disponovat rozličnými barvami, když je nejčastěji žlutá či sytě oranžová, bývá ale třeba také tmavě zelená. Její dužina je však vždy oranžová. Z účinných látek musíme jmenovat především vitamíny A, B a C, stejně jako minerální látky (vápník, fosfor, hořčík a draslík).

Užitečné části: dýně Hokaido je využitelná celá, lze ji tedy konzumovat i se slupkou.

Léčivé účinky dýně Hokaido

Dýně Hokaido je považována za velmi zdravou zeleninu. Jak by také ne, když člověku dokáže pomoci s různými obtížemi. Kladně např. působí na trávicí soustavu, pročež bývá doporučována při onemocněních sleziny, slinivky břišní či žaludku. Dále se její účinky mohou projevit při potížích s ledvinami a kardiovaskulární soustavou. Navíc působí diureticky (močopudně) a pomáhá rovněž s vylučováním žluči. Také se často doporučuje při shazování přebytečných kilogramů.

Dýně Hokaido je vhodná pro diabetiky a dokáže působit proti toxickým látkám v organismu. Zmínit musíme rovněž její antioxidační vlastnosti, takže má kladný vliv na negativní aktivitu volných radikálů. A dokonce se mluví i o jejích protinádorových účincích. V každém případě pozitivní vlastnosti mají i semena. Ta lze vyzkoušet při problémech s prostatou, přičemž mohou pomoci rovněž s takovými komplikacemi, jaké představují roupy, hlísty a škrkavky. Její konzumaci tedy určitě doporučujeme.

Polévka z dýně Hokaido a další využití v kuchyni

Všechny části dýně Hokaido lze konzumovat, tedy i slupku. Pokud ji ovšem neoloupete, měli byste zeleninu tepelně upravit, protože slupka změkne až vařením. Semena lze oloupat a opražit. Tato zelenina má každopádně jemnou a lehce oříškovou chuť a její uplatnění se nabízí ve sladkých i slaných pokrmech. Může se tedy stát chutnou a zdravou přísadou do polévek, omáček, pyré, nádivek či různých dezertů. Použít ji lze také jako přílohu, případně jako samostatný grilovaný pokrm.

Pokud by vás zajímala výše zmíněná polévka z dýně Hokaido, vězte, že její příprava není nijak složitá. Stačí (neoloupanou) dýni nakrájet na kostičky, dát na osmaženou cibulku a krátce podusit. Následně zalijete zeleninovým vývarem a dosolíte. Necháte vařit, dokud nebude dýně měkká, pak přidáte 200 ml smetany a vše rozmixujete. Do polévky lze na závěr přidat i osmažená dýňová semínka.

Máme pro vás také recept na dýni Hokaido s česnekem a rozmarýnem. Vydlabejte neoloupanou dýni a nakrájejte na plátky (cca 1 cm silné). Následně smíchejte s olejem, solí a pepřem a rozložte na pečící papír na plechu. Poté přidejte snítky rozmarýnu a neoloupané stroužky česneku. V závěrečném kroku dejte plech do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny na 200 °C.

Pěstování dýně Hokaido

Dýni Hokaido si můžete sami jednoduše vypěstovat. Semena je možné zasadit doma a nechat vyklíčit. Na zahradu je přitom vhodné vysazení zhruba v polovině května, a to do hloubky 3 až 5 cm ve vzdálenosti půl až 1 metr od sebe. Této zelenině v každém případě vyhovuje humózní půda a pravidelná zálivka. Zapomínat byste přitom neměli ani na zbavování se plevele. Pokud se o dýni Hokaido budete starat dobře, sklízet můžete na konci léta či na podzim.

Tip na závěr: velmi zdravá jsou i již zmíněná dýňová semínka, která lze doporučit i vegetariánům a veganům, a to díky vysokému obsahu železa.

Sdílet příspěvek:

1 komentář

  1. Výborná je polévka z dýně,musí se ovšem kvalitně připravit a nic neošidit.Dále kompot z dýně doporučuji a delikatesa je buchta s dýní.Zdravím a dobré recepty

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*