Ovoce je obecně zdrojem řady účinných látek. Jde především o jednoduché přírodní sacharidy, které tělu dodávají potřebnou energii. Ovoce obsahuje také důležité antioxidanty. Díky tomu chrání náš organismus proti volným radikálům. Spojte tedy příjemné s užitečným a připravte si doma z přebytku ovoce domácí ovocný sirup. Chuť, vůně i barva je výborná i bez použití barviv a aromat.
Připravíme si:
- libovolné ovoce (hrušky, jablka, švestky, černý rybíz)
- 600 g cukru (bílý nebo třtinový) na 1 litr šťávy
- 1 lžičku kyseliny citronové
Fáze 1: Libovolné ovoce (v mém případě hrušky, jablka, švestky a trochu černého rybízu) odšťavníme. Použili jsme odstředivý odšťavňovač. Získanou šťávu jsme nechali odstát, aby se oddělila pěna, která při odšťavnění vznikla.
Fáze 2: Čistou ovocnou šťávu jsem nalili do hrnce, přidali jsem 600 g cukru na 1 litr šťávy (v původním receptu byl poměr 1:1) a 1 lžičku kyseliny citronové. Nechali jsem cukr rozpustit a opatrně jsme šťávu zahřívali, ale tak, aby neprošla varem. Případnou pěnu jsem sbírali.
Fáze 3: Horký sirup pak nalijeme do čistých zahřátých sklenic a otočíme dnem vzhůru na 10 minut. Sirup si děti ředí vodou dle chuti.
Ať vám a vašim dětem chutná!
Napište komentář