Na sv. Jana si pravidelně nakládáme zelené ořechy na ořechový likér (ořechovicu nebo ořechovku). Ořechovka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a upravuje prostředí střev
Připravíme si:
- natrhané zelené ořechy (asi 30 ořechů)
- vodu 0,5 l
- cukr nebo med 0,5 kg
- skořice
- pár hřebíčku
- kuličky jalovce
- badyán
- slivovici nebo vodku 1 l
Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjte, osušte a nakrájejte (buďte při krájení opatrní, některé ořechy jdou krájet hůře, tak ať se nezraníte nožem).
Fáze 2: Přidejte skořici, pár hřebíčků, kuličky jalovce a badyán. Zalijte slivovicí (nebo jiným alkoholem např. vodkou), aby byly ořechy zcela ponořené.
Fáze 3: Nechejte macerovat na světle a po 8 týdnech slijte. Přidejte svařenou vodu s cukrem (0,5 l vody + 0,5 kg cukru nebo med – ten ale nevaříme) a uchovávejte v chladu.
Zředíme vždy podle chuti, přibližně 1 litr macerátu a 0,5 l svařené vody s cukrem. Výsledný likér má tmavě hnědou barvu. Lze užívat i preventivně jeden panáček denně (ideálně po ránu).
Napište komentář