Rajčata nejsou jen chutná, ale také zdravá, obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. Pomáhají tedy vyrovnávat pH organismu. Velmi důležitá je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. To znamená, že mají kladný vliv na celou kardiovaskulární soustavu, takže působí i preventivně proti souvisejícím chorobám.
Dále se již budeme věnovat výrobě domácího kečupu. Nejlepší jsou samozřejmě rajčata čerstvá.
Připravíme si:
- 1 lžičku soli
- 5 kuliček nového koření
- 25 dkg jablek
- 3 ks hřebíčku
- 15 dkg cukru
- 10 kuliček černého pepře
- 25 dkg cibule
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 špetka mleté skořice
- 2 ks bobkového listu
- 2 Kg rajčat
- 150 ml 8% octu
Fáze 1: Do kastrolu dáme omytá a rozpůlená zralá rajčata, očištěná jablka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli. Pak přidáme ocet, cukr (lze přidat až na konec, aby se směs v hrnci nepřipalovala) a všechno koření. Koření jsme dali do prázdného čajového sáčku, ať ho pak nemusíme lovit. Vše vaříme do zhoustnutí za občasného míchání, záleží na typu rajčat. Může to trvat hodinu i déle.
Fáze 2: Potom vyndáme koření a směs na kečup ponorným mixérem rozmixujeme. Nechali jsem ještě chvilku povařit a směs jsem přepasírovali přes husté síto.
Fáze 3: Kečup jsme dávali horký do horkých čistých skleniček a uzavřeli víčkem. Sterilujeme 20 minut na 80C. Ze 2kg rajčat bylo 5 lahviček kečupu.
Napište komentář