Citróny patří mezi citrusové ovoce, které se původně pěstovalo na Dálném východě. Aktuálně jde o zdravou a celosvětově oblíbenou kuchyňskou ingredienci.
Výskyt: citrus limonový pravděpodobně původně rostl na Dálném východě. Už od 7. století se ovšem začal šířit na západ a postupem času se dostal i do jižních oblastí Evropy. S evropskou expanzí se později rozšířil i do Ameriky. V současné době se pěstuje takřka na všech kontinentech, protože si jeho plody získaly už celosvětovou oblibu.
Popis a účinné látky: citrus limonový je stále zelený strom z čeledi routovitých, který dorůstá až do výšky šesti metrů. Na větvích se objevují trny a listy jsou podlouhlé, na vrcholu zašpičatělé a po obvodu pilovité. Květy mají narůžovělou barvu a plodem je citrón, tedy druh bobule, který se nazývá hespiridium (jde i o bobule dalších citrusů, jako jsou pomeranče či mandarinky). Citróny obsahují mnoho účinných látek jako např. kyselinou askorbovou (vitamín C) a citrónovou, dále flavonoidy, silice, pektin a rozličné minerály (vápník, železo, zinek, hořčík nebo draslík).
Užitečné části: používány jsou plody, a to často včetně kůry, které rovněž patří mezi poměrně hojně využívané kuchyňské ingredience.
Léčivé účinky citrónu
Ačkoli citróny chutnají kysele, po strávení působí zásadotvorně. To je ovšem pouze jedna z výhod jejich pravidelné konzumace. Některé obsažené látky (kyselina askorbová a flavonoidy) jsou totiž silnými antioxidanty, takže chrání organismus proti volným radikálům, a tedy i kardiovaskulárním chorobám. Citróny nám mohou pomoci také s detoxikací organismu, neboť podporují činnost jater a ledvin. Pozitivně pak působí i na imunitu, takže zvyšují naši celkovou obranyschopnost, která nás chrání proti různým chorobám.
Plody citrusu limonového mají kladný vliv rovněž na trávicí soustavu, když např. stimulují tvorbu žluči. Vhodné jsou rovněž pro fyzicky aktivní lidi, protože zvyšují výkonnost. Citrón je známý i pro své účinky při chřipce a nachlazení. Snižuje totiž horečku a bolest hlavy a pozitivně působí rovněž na kašel, rýmu a bolest v krku. Dále posiluje vlasy, nehty a pokožku, stejně jako kosti, a to i díky skutečnosti, že snižuje vylučování vápníku. Proto také účinkuje proti vzniku ledvinových kamenů.
Citrón v kuchyni
Citróny disponují značně kyselou chutí, takže samotné si je asi nedáte. Existuje ovšem jednoduché řešení. Velmi oblíbená je voda s citrónovou šťávou, tzv. citronáda. Do vody lze navíc vložit i plátky citrónu. Tyto citrusové plody jsou známy i jako ingredience do sladkých pokrmů, a to např. do moučníků, dortů anebo zmrzliny. Používány bývají rovněž do polévek, omáček či marinád, kterým dodávají výraznou chuť. Citróny také často slouží k pokapání řízků, ryb, zeleniny apod.
Pokud chcete citróny využít praktickým způsobem, můžete vyzkoušet osvěžující citronádu pro horké letní měsíce. Zalijte šťávu a kůru ze tří velkých citrónů zhruba 750 ml vody. Do sklenice nasypte 100 g (třtinového) cukru a zamíchejte. Pijte s kostkami ledu a přidat můžete i lístky máty, které se rovněž podepisují na svěží chuti. Připravit si navíc lze i nakládané citróny. Ovoce stačí nakrájet na kolečka a přidat sůl, případně koření dle chuti, přičemž doporučován bývá např. pepř, kurkuma nebo skořice.
Doporučujeme: ideálně byste samozřejmě měli použít citróny v bio kvalitě, které dnes seženete v mnoha obchodech, a to včetně běžných prodejen s ovocem a zeleninou. Navíc je vhodné sáhnout po mořské soli, jež je zdravější než běžná kuchyňská sůl. Hodí se především hrubší sůl bez přidaného jódu.
Pěstování citrusu limonového
Citrus limonový je nejméně náročný na pěstování ze všech citrusových stromů. Ke svému růstu potřebuje dostatek světla a nesvědčí mu nízké teploty. Při pěstování venku ho je tedy třeba zazimovat. Rostlině vyhovuje lehčí, humózní půda s neutrálním pH a měli byste ji rovněž pravidelně zalévat. Pokud budete postupovat správně, první citróny by se měly objevit po několika letech. A nemáte-li zahradu, nic se neděje, citrus limonový lze totiž pěstovat také jako pokojovou rostlinu.
Napište komentář