Česnek setý je nejen oblíbená kuchyňská ingredience, ale zároveň byl odedávna používán pro své léčivé účinky, které jsou široké.
Výskyt: ačkoli tato bylinka pochází s největší pravděpodobností ze Střední Asie, postupně se rozšířila prakticky do celého světa. Jedná se tedy o jednu z nejrozšířenějších kuchyňských ingrediencí, kterou naleznete v mnoha světových gastronomiích.
Popis a účinné látky: řazen je do čeledi amarylkovitých a dosahuje výšky až 50 cm. Jeho podzemní část je cibulovitá. Listy jsou zelené, podlouhlé a přisedlé a vyrůstají z oblé lodyhy. Kvete v průběhu letních měsíců. Květy jsou oboupohlavní a vytváří šroubel. Z hlediska barvy jsou šedobílé, zelené či načervenalé. Samotné cibulky slouží k rozmnožování této vytrvalé rostliny. Jsou přitom zdrojem mnoha účinných látek. Konkrétně se jedná o vitamíny A, B, C, D a E, flavonoidy, polysacharidy, lektiny, saponiny, alicin a minerální látky (jód, selen, vápník atd.).
Užitečné části: používají se zejména cibulky.
Jaké jsou léčivé účinky?
Česnek setý byl pro své léčivé účinky používán odedávna. Ve středověku byl např. považován za účinnou zbraň proti infekčním chorobám, a to včetně moru. Velmi dlouho je využíván také pro své antiseptické vlastnosti. Jako antiseptikum i antibiotikum je ostatně v lidovém léčitelství znám dodnes. Kromě toho nachází česnek setý uplatnění i díky skutečnosti, že podporuje látkovou výměnu, celkově posiluje organismus a zvyšuje imunitu. Zároveň snižuje krevní tlak, působí pozitivně na srdce, cévy a tepny.
Jedná se i o oblíbený prostředek proti zvýšené hladině cholesterolu, stresu, nachlazení a chřipce. Údajně také snižuje riziko rakoviny. Mnoho lidí jej používá pro jeho kladný vliv na trávení, neboť je účinný proti nadýmání, ničí parazity ve střevech a bojuje proti střevním a žaludečním potížím. Na druhou stranu nadměrná konzumace česneku setého může způsobit žaludeční potíže a tělu dodává nepříjemný zápach. Proto jsou doporučovány maximálně tři stroužky denně. Ačkoli se tedy jedná o zdravou kuchyňskou ingredienci, s množstvím to nepřehánějte.
Mohlo by vás zajímat: česnek dokáže také ředit krev a snižovat její srážlivost. Z tohoto důvodu by nicméně nefungovalo jeho tradiční využití v populární kultuře, kde totiž účinkuje proti upírům. Takové stvoření by naopak mohlo krev své oběti sát snáze, tedy pokud by mělo rýmu. O fungování česneku proti upírům v každém případě psal i Bram Stoker ve svém legendárním románu Drákula.
Česneková polévka a další využití v kuchyni
Jiný odborný název pro tuto rostlinu zní česnek kuchyňský, z čehož již vyplývá jeho univerzální využití právě v gastronomii. Lze z něj připravit klasickou česnečku (česneková polévka) a jedná se o vhodnou přísadu do salátů, omáček, ale také k zelenině, masům a mořským pokrmům. Nutno ovšem dodat, že pozitivní účinky česneku na lidské zdraví se značně snižují s jeho tepelnou úpravou. Optimálně byste jej tedy měli konzumovat za studena, neboť tak neztrácí účinné látky.
Pokud ho nechcete vařit, můžete ho např. nakrájet na chléb s máslem (ideálně zvolte celozrnné pečivo a kvalitní rostlinný tuk). Bez tepelné úpravy jej můžete využít také v již zmíněných salátech. Připravit si kupříkladu můžete zeleninový salát s česnekovou zálivkou. Stačí, když jednoduše smícháte prolisovaný česnek s bílým jogurtem a zakysanou smetanou. Zálivku lze použít v podstatě s jakoukoli zeleninou, kterou máte rádi. Nabízí se ovšem i poměrně netradiční využití. Podle našeho receptu si kupříkladu můžete připravit melounovo-okurkovo-česnekový nápoj, jenž má vynikající detoxikační účinky.
Upozorňujeme: česnek si lze pořídit nejen čerstvý, ale také sušený a mletý, stejně jako ve formě vloček.
Pěstování česneku setého
Jedná se o vytrvalou bylinku, která se vysazuje skrze jednotlivé stroužky, a to na podzim nebo na jaře na záhony. Půda by přitom měla být humózní, lehká a hlinitá, přičemž vhodné je zvolit zeminu neutrální či kyselou. Pokud jej budete vysazovat na podzim, půda by navíc neměla být příliš vlhká, neboť pak mohou sadbu napadnout choroby. V každém případě vyberte slunné stanoviště, i když bylince nebude příliš vadit ani polostín. Ke svému růstu nicméně potřebuje nějaké světlo.
Upozorňujeme: do čeledi amarylkovitých patří také rostlina s názvem medvědí česnek. Jedná se o jednoho z prvních poslů jara, především jde ovšem rovněž o velmi zdravou kuchyňskou ingredienci, ze které si lze připravit nádivku nebo pesto. Na našem webu ale objevíte i další recepty.
Napište komentář