Česnáček lékařský je bylinka, která je charakteristická vůní po česneku, přičemž chutná jako jemnější medvědí česnek. Najdete ji v lesích a na jejich okrajích. Mladší listy je možné využít v zeleninových salátech, a to i díky vysokému obsahu vitamínu C, ale uplatnění nacházejí i semena. Česnáček lékařský působí antisepticky, detoxikačně a hojivě a kladný vliv může mít i na močové cesty. Připravit si přitom lze tinkturu z čerstvé natě, jež si uchovává účinné látky.
Připravíme si:
- nať česnáčku
- 40% alkohol
Fáze 1: Celou nať česnáčku nakrájíme keramickým nožem a vložíme do vhodné sklenice. Zalijeme alkoholem (např. vodkou) s minimálně 40% obsahu alkoholu.
Fáze 2: Uzavřeme a necháme macerovat 1 měsíc. Každý den protřepáváme.
Použití: Užíváme při potížích 1 kapka tinktury na 1 kg váhy člověka. Rozdělit bychom přitom měli do 3 denních dávek (tzn. 60kg člověk užívá 3× denně 20 kapek).
Napište komentář