Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)

Česnáček lékařský je bylinka, která je charakteristická vůní po česneku, přičemž chutná jako jemnější medvědí česnek. Najdete ji v lesích a na jejich okrajích. Mladší listy je možné využít v zeleninových salátech, a to i díky vysokému obsahu vitamínu C, ale uplatnění nacházejí i semena. Česnáček lékařský působí antisepticky, detoxikačně a hojivě a kladný vliv může mít i na močové cesty. Připravit si přitom lze tinkturu z čerstvé natě, jež si uchovává účinné látky.

Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)

Připravíme si:

  • nať česnáčku
  • 40% alkohol
Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)

Fáze 1: Celou nať česnáčku nakrájíme keramickým nožem a vložíme do vhodné sklenice. Zalijeme alkoholem (např. vodkou) s minimálně 40% obsahu alkoholu.

Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)
Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)

Fáze 2: Uzavřeme a necháme macerovat 1 měsíc. Každý den protřepáváme.

Česnáček lékařský: zdraví prospěšná tinktura (recept)

Použití: Užíváme při potížích 1 kapka tinktury na 1 kg váhy člověka. Rozdělit bychom přitom měli do 3 denních dávek (tzn. 60kg člověk užívá 3× denně 20 kapek).

Sdílet příspěvek:

Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Koření a kuchyně
20/10/2021 Petr Jiránek 0
Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo. Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*