Kopřiva je jednou z nejznámějších bylinek v České republice, má celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Působí povzbudivě na metabolismus a má antirevmatické či antivirové účinky. Jedná se zároveň o oblíbenou bylinku jarní očistné kůry. V březnu je ideální právě s očistnou kůrou začít, proto se dnes podíváme na přípravu čaje a šťávy z kopřivy.
Čerstvá šťáva z kopřivy
Čerstvou nať odšťavníme na odšťavňovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem. Šťáva je vhodná při ekzémech a jiných kožních problémech. Zároveň skvělá právě pro jarní očistnou kúru a odstranění jarní únavy.
Kopřivový čaj z čerstvých kopřiv
Vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spaříme a krátce vyluhujeme. Čaj pijte po dobu tří týdnů.
Napište komentář