Připravte si doma bylinkovou sůl s libečkem a dalšími bylinkami. Obecně je libeček používán v domácnostech jako aromatické koření, a to do polévek i omáček. Hodí se ovšem rovněž k dochucení různých salátů anebo zeleniny.
I když je libeček lékařský znám především jako koření (viz výše), nezanedbatelné jsou i jeho účinky na zdraví člověka. Tak například působí močopudně a doporučován je i v případě potíží s ledvinovými a žlučovými kameny, jakož i při infekcích močových cest, více v našem článku o libečku.
Připravíme si:
- libovolné bylinky (v našem případě – libeček, šalvěj, majoránku, popenec, bazalku, petržel, dobromysl, rozmarýn)
- celerovou nať
- himalájská nebo mořská sůl
Fáze 1: usušené libovolné bylinky (záleží jen na vás) stáhneme ze stonku a v hmoždíři rozdrtíme na jemno.
Fáze 2: Přidáme himalájskou nebo mořskou sůl, opět společně podrtíme a prosejeme přes sítko, aby výsledná bylinková sůl měla jemnou strukturu.
Používáme k dochucení polévek, salátů, pomazánek i jiných pokrmů.
Napište komentář