Bezový a bezinkový sirup – poznejte mezi nimi rozdíl

Chutný a zdravý nápoj

Bezinkový sirup

Bezinkový a bezový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou aromatické bílé květy (bezový sirup) či plody (bezinkový sirup) bezu černého (Sambucus nigra L.). Tento listnatý keř má svoji původní domovinu v Evropě, ale vyskytuje se rovněž v západní Asii. Bezinkový nebo bezový sirup má každopádně široké uplatnění, neboť kromě různých nápojů jej lze používat i při dochucení pokrmů (viz níže). Kromě chuti a vůně jsou navíc jednotlivé součásti bez černého vyhledávány i díky jejich pozitivním zdravotním účinkům.

Pozor: rozdíl mezi bezovým a bezinkový sirupem –  Velmi často se zaměňuje bezový a bezinkový sirup – rozdíl je v tom, zdali se na něj používají květy (bezový sirup) nebo temně fialové bezinky, které dozrávají na podzim (bezinkový sirup).

Recept na bezový sirup

Čerstvé květy bezu černého je vhodné trhat brzy po rozkvětu, který začíná zhruba v květnu či červnu. Při výrobě bezinkového sirupu si nejprve dáte uvařit 2 litry vody. Do připravené láhve následně nasypete 1,5 až 2 kg cukru krystalu nebo hnědého cukru (doporučujeme). Ten zalijete vodou a vyčkáte až bude nálev studený. Potom přidáte 80 g kyseliny citronové (můžete použít i čerstvé citrony) a 20 až 30 květů bezu, jež musí být ponořené. Vzniklý nápoj necháte 2 až 4 dny louhovat, pak přelijete do sklenic, které je vhodné skladovat na chladnějších místech.

Recept na bezinkový sirup

Připravíme si koš temně fialových bezinek, přidáme zhruba 1,5 kg hnědého cukru, v této variantě přidáme zhruba půl deci jablečného octu. Vše povaříme přibližně 20 minut, necháme necelou hodinu vychladnout. Zatím si připravíme bezinkovou šťávu zhruba litr – můžeme jednoduše v odšťavňovači. Poté vše smícháme a nalijeme do uzavíratelných nádob (ideálně skleniček) – poté zhruba 20 minut sterilizujeme v sterilizačním hrnci – a máme hotovo!

Bezinkový a bezový sirup v kuchyni

Bezinkový sirup je možné v kuchyni používat k mnoha účelům. Předně si z něj můžete jednoduše vyrobit chutnou a zdravou limonádu, jež je v letních měsících velmi osvěžující, zvláště v kombinaci s ledem. Nasnadě jsou ovšem i další nápoje. Sirup z bezových květů lze totiž používat v kombinaci s „nealkem“, tedy např. s tonikem, ale také se sektem či bílým vínem. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu.

Bezinkovým sirupem je navíc možné dochutit i řadu pokrmů. Konkrétně se jedná o moučníky nebo čerstvé ovoce, sami ale jistě vymyslíte spoustu dalších zajímavých kombinací. Květy černého bezu můžete navíc jednoduše osmažit a konzumovat. Tomuto pokrmu se říká kosmatice. Při přípravě je stačí pouze obalit v těstíčku z vajec a mouky a opéct v horkém oleji nebo na másle. Na křupavém výsledku si nepochybně pochutná celá rodina.

Náš tip: v kuchyni naleznou uplatnění i další části bezu černého. Určitě využijete jeho plody, kterým se lidově říká bezinky, případně sušené listy, které jsou vhodné k přípravě zdravého čaje.

Zdravotní účinky bezu černého

Květy černého bezu obsahují mnoho účinných látek (silice, třísloviny, glykosiny, vitamin C, organické kyseliny apod.), což platí i pro plody a listy. Všechny součásti tohoto keře jsou prospěšné při celé řadě neduhů, počínaje nachlazením a zácpou, přes žaludeční a menstruační problémy až po preventivní působení proti různým typů rakoviny. Nutno ovšem dodat, že byste měli jednotlivé části nejprve tepelně upravit či usušit, a to především plody, neboť v opačném případě hrozí nežádoucí účinky.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*