Bezinkový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou plody bezu černého (Sambucus nigra L.). Tento listnatý keř má svoji původní domovinu v Evropě, ale vyskytuje se rovněž v západní Asii. Bezinkový sirup má každopádně široké uplatnění, neboť kromě různých nápojů jej lze používat i při dochucení pokrmů (viz níže). Kromě chuti a vůně jsou navíc jednotlivé součásti bez černého vyhledávány i díky jejich pozitivním zdravotním účinkům.
Připravíme si:
- 50 květů bezu černého
- 3 l převařené vody
- 6 citrónů
- 2 kg třtinového cukru
Fáze 1: Nasbírejte 50 květů koziček (bez mšic a na čistém místě), zalyjte 3l převařené vystydlé vody a nechejte 24 hodin macerovat.
Fáze 2: Po 24 hodinách přidejte šťávu ze 6 citronů (lze nahradit kys. citronovou) a přeceďte přes jemné plátýnko. Přidejte 2 kg cukru (třtinového nebo bílého, cukr sirup konzervuje, použijte množství dle uvážení) a zahřejte max. na 60C.
Fáze 3: Horkým sirupem naplňte čisté, nahřáté sklenice, zavíčkujte , na chvilku otočte dnem vzhůru a je to hotovo. Pokud máte tmavý, studený sklep, nemusíte sirup zahřívat, uchová si tak více vitamínů (doporučujeme sklenici a víčko vypláchnout alkoholem).
V úvodu píšete, že se jedná o sirup z plodů, ale pak ho vaříte z květů!