Bergamot: zdroj zdravého oleje pro lepší psychiku a pevnější nervy

Latinský název: Citrus bergamia

Bergamotový esenciální olej má vliv na psychiku
Ovoce Bergamot

Bergamot je ovoce, které disponuje charakteristickou vůní. Využíváno je přitom v léčitelství, gastronomii i k výrobě parfémů.

Výskyt: toto citrusové ovoce je pěstováno především v oblasti Itálii. Ostatně více než tři čtvrtě světové produkce pochází z oblasti jižní Kalábrie. Strom, na kterém roste, se ovšem pěstuje i na jiných místech světa, ať už v Evropě, Asii nebo Africe.

Popis a účinné látky: bergamot je plodem stromu s názvem citroník bergamotový. Ten má stále zelené listy a jeho květy jsou bílé. Plody mají hruškovitý tvar, disponují žlutou slupkou a sklízeny bývají v závěru podzimu a v zimním období. Dle mnohých názorů se přitom jedná o křížence mezi limetou a larahou (ovoce rostoucí na ostrově Curacao v jižním Karibiku). Bergamot v každém případě obsahuje silici, linalol, pektin, citral a další účinné látky.

Užitečné části: používáno jsou právě plody, tedy ovoce.

Bergamotový esenciální olej má vliv (nejen) na psychiku

Pozitivní účinky jsou připisovány zejména bergamotovému esenciálnímu oleji. Ten předně působí na lidskou psychiku, kterou dokáže zklidňovat. Navíc působí antidepresivně, celkově posiluje nervy a může vám pomoci i s nespavostí. Bergamot kladně působí také na trávicí ústrojí (dobrý vliv má na žaludek a střeva a léčí průjem), podporuje imunitu, umí snižovat zvýšenou teplotu i bolest. Ženám je navíc doporučován v průběhu menstruačního cyklu, neboť snižuje negativní stavy s ním spojené.

Bergamotový olej lze zároveň inhalovat, a v takovém případě má pozitivní účinky na horní cesty dýchací. Bývá rovněž součástí některých ústních vod. Využít jej můžete také zevně, protože může pomoci s rozličnými kožními problémy jako akné, opar, ekzém, lupénka či rána. Má antiseptické vlastnosti. Jedná se tedy o ovoce, které lze vyzkoušet při nejrůznějších neduzích, s nimiž vám může pomoci. Společně s pomeranči a citróny zkrátka patří mezi zdravé citrusy.

Upozorňujeme: bergamot by neměly používat těhotné ženy a děti do tří let. Navíc může zvyšovat fotosenzibilitu (citlivost na světlo). Citliví jedinci by se tedy po užití neměli slunit či navštěvovat solária, a to až po dobu 12 hodin.

Bergamot jako složka parfémů

Toto ovoce disponuje charakteristickou vůní a obsažená silice navíc velmi dobře váže různé složky dalších vůní, takže zřejmě nepřekvapí, že je součástí obrovského množství parfémů. U pánských variant se dokonce hovoří až o polovině. Pokud se ostatně podíváte na nabídku obchodů s tímto sortimentem produktů, zjistíte, že mnoho nabízených produktů skutečně obsahuje tuto složku. Toto ovoce tedy pomáhá lidstvu tímto pro mnohé možná nečekaným způsobem.

Využití bergamotu v kuchyni

Pokud byste chtěli bergamot ochutnat jako čerstvé ovoce, tak ač je dužnina šťavnatá, má nahořklou a velmi kyselou chuť. Nehodí se proto k přímé konzumaci a ani se v čerstvé formě v podstatě nedá sehnat. Často je ostatně uváděn jako nejedlý druh citrusu. Přesto se s ním můžete setkat i v gastronomii. Obsažené silice se např. podílí na chuti a vůni populárního čaje Earl Grey, který se prodává i u nás.

Ve své původní domovině je využíván mnoha dalšími způsoby. V Itálii si lze kupříkladu pořídit džem, který je mírně nahořklý, přesto oblíbený. Využívána bývá i kandovaná kůra. Tyto produkty ovšem v České republice seženete jen velmi těžko. Na druhou stranu máte k dispozici různé nápoje. Ovoce může být součástí některých likérů (např. Italicus Rosalina de Bergamotto), případně štáv.

Pěstování citroníku

Citroník bergamotový si je možné vypěstovat v květináči, přičemž se množí řízkováním. Velmi pěkně voní a v době květu vypadá velice hezky. Stejně jako ostatní citrusy, má i tento rád slunná stanoviště. Zároveň upřednostňuje bezvětrné a teplé prostředí. V zimě byste ovšem květináč neměli umisťovat příliš blízko radiátoru, což by mu nesvědčilo. Nemiluje ani nadměrnou vlhkost, takže citroník bergamotový v žádném případě nepřelívejte.

Mohlo by vás zajímat: samotný název je odvozován od italského města Bergamo. Někdy ovšem také z tureckého slova beg-armudi, které znamená „princova hruška“, neboť plody mají trošku hruškovitý tvar.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*