Bazalka je jednou z nejoblíbenějších bylinek, je to jak díky její skvělé chuti, tak i díky pozitivním účinkům na lidské zdraví. Účinně působí na činnost žaludku a na chuť jídlu, ale také na střevní potíže a problémy s močovými cestami. Dále má protizánětlivé účinky, podílí se na léčení rozličných ran, zánětů, rýmy či astmatu. Navíc funguje jako antidepresivum i mírné antibiotikum, přičemž u žen dokáže zvyšovat tvorbu mateřského mléka. Bazalka je známa především jako koření, přičemž se používá v čerstvém i sušeném stavu. Hodí se k celé řadě pokrmů , z nichž můžeme jmenovat těstoviny či pizzu, ale také různé druhy masa, salátů, polévek anebo omáček. My doporučujeme si doma jednoduše připravit bazalkové pesto:
Fáze 1:
Připravíme si osušené 4 velké hrstě bazalkových listů, 6 lžic olivového oleje, 1 stroužek nasekaného česneku, trochu soli a 1 lžíci piniových oříšků (v krajním případě lze nahradit slunečnicovými semínky nebo vlašskými ořechy) a strouhaný parmazán (případně ještě přidat sýr pecorino).
Fáze 2:
Do mixéru dáme vše kromě strouhaného parmazánu (jednou z dalších variant je rozmixování nejdříve ořechů a česneku, poté s bazalkou, olivovým olejem a solí).
Fáze 3:
Vše rozmixujeme až vznikne pyré. Pak směs dáme do misky, kde ji smícháme se strouhaným parmazánem (nebo sýrem Grand Moravia).
Fáze 4:
Ihned naplníme čistou sklenici, kterou zavřeme a skladujeme v lednici. Hotové pesto doporučujeme zkonzumovat max. do 3 dnů nebo rovnou zamrazit.
Napište komentář