Povijnice batátová: zdravé batáty neboli sladké brambory

Latinský název: Ipomoea batatas

Batáty

Povijnice batátová je rostlina původem z Ameriky, jejíž hlízy se nazývají batáty. Ty lze využít v kuchyni na místo brambor a navíc jsou velmi zdravé.

Výskyt: povijnice batátová původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Nejlépe se jí přitom daří v tropických a subtropických oblastech.

Popis a účinné látky: povijnice batátová je rostlina z čeledi svlačcovitých, jejíž rozvětvený stonek může být dlouhý i pět metrů. Listy jsou vejčité a disponují srdčitou až střelovitou bází. Květy mají různou barvu (levandulovou, modrou i červenofialovou). Plodem jsou tobolky. Rostlina disponuje kořenovými hlízami zvanými batáty nebo sladké brambory, které obsahují velké množství škrobu, ale vyskytuje se v nich rovněž sacharidy (včetně vlákniny), vitamíny (A, B, C či E) a minerály (především železo).

Užitečné části: využívány jsou právě batáty.

Léčivé účinky batátů

Batáty byly a jsou důležitou potravinou pro původní obyvatele Ameriky. Nejenže obsahují mnoho důležitých látek, ale zároveň působí proti různým neduhům. Tak například mohou pomoci snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a celkově působí kladně na kardiovaskulární soustavu, když např. podporují funkci srdce. Kladný vliv navíc mají rovněž na trávení (pomáhají třeba při zácpě).

Batáty jsou doporučovány rovněž při diabetu (cukrovce) a celiakii (nesnášenlivost lepku) a mohou se rovněž podílet na redukci tělesné hmotnosti. Díky vysokému množství vitamínu C se mohou podílet také na lepší funkčnosti imunity. Navíc působí preventivně proti nemocem srdce a jsou dávány do souvislosti i s protirakovinnými účinky, když mohou pomáhat ničit škodlivé karcinogeny.

Využití batátů v kuchyni

Batáty se neoznačují jako sladké brambory náhodou. Skutečně totiž mají sladkou chuť. Někdy je přitom doporučováno konzumovat je se slupkou, protože ta obsahuje nerozpustnou vlákninu. V každém případě je lze přidat do salátů, uvařit nebo upéct v troubě. Uplatnění mohou přitom mít jako klasické brambory, kterou jsou jim příbuzné, takže si z nich můžete udělat kaši či hranolky.

Pokud jste tuto zdravou kuchyňskou surovinu doposud neochutnali, můžete vyzkoušet recept na batátové hranolky. 2 až 3 hlízy oloupejte a nakrájejte. V míse smíchejte 2 lžičky mleté sladké papriky a 2 lžičky sušeného česneku a přidejte pepř a sůl dle chuti (použít lze i kajenský pepř). Ve směsi obalte hranolky a zalijte 3 lžícemi olivového oleje. Následně je rozložte na pečící papír, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte péct cca 30 minut. Během této doby hranolky dvakrát obraťte.

Pěstování povijnice batátové

Povijnice batátová se v našich podmínkách pěstuje jako letnička. Vzhledem k původním oblastem růstu jí vyhovují slunná stanoviště, ale slunce by na rostlinu nemělo pražit od rána do večera. Bylinka má ráda rovněž propustný a vlhký substrát, takže je možné využít substrát pro balkónové rostliny. Během růstu je povijnici určitě vhodné pravidelně hnojit a zalévat. Pokud ji chcete pěstovat ve venkovním prostoru, umístěte ji sem až s odchodem přízemních mrazíků.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*