Avokádo je tropické ovoce, které obsahuje hodně zdravý prospěšných tuků. Díky tomu se mj. jedná o výtečnou potravinu pro sportovce, vegetariány a vegany.
Výskyt: avokádo je tropické ovoce, které pochází ze stromu se zajímavým názvem hruškovník přelahodný. Jeho původní domovinou je Střední Amerika, následně se ale rozšířil i do Jižní Ameriky a na některé karibské ostrovy (Kuba a Jamaika). V současné době se pěstuje také ve Spojených státech amerických, v Evropě, Africe, Asii, Austrálii a Oceánii. Nenalezneme jej tedy vlastně jen v Antarktidě.
Popis a účinné látky: hruškovník přelahodný je strom z čeledi vavřínovitých, který může dorůstat do výšky až 20 metrů. Disponuje přitom hustou korunou a jednoduchými a střídavými listy, jejichž čepele jsou vejčité až eliptické. Květy jsou drobné a oboupohlavné a mají světle zelenou barvu. Plody se vzdáleně podobají hrušce, odtud ostatně rodový název celého stromu. V průběhu 20. století došlo postupně k tomu, že avokádo získalo velkou oblibu takřka po celém světě.
Jedná se totiž o chutné ovoce, které navíc disponuje velmi zajímavými účinky na lidské zdraví, a to díky výskytu mnoha účinných látek. Obsahuje velké množství vitamínů (A, B, C, E či K) a minerálů, tedy např. hořčíku, draslíku, železa, manganu nebo zinku, ale třeba také vlákninu a především až 30 % oleje (mononenasycených mastných kyselin), který je dobře stravitelný a po mnoho let trvanlivý.
Užitečné části: využívány jsou právě plody, ale třeba také slupky plodů, listy a semena.
Proč konzumovat avokádo?
Toto ovoce je díky obsahu výše zmíněných účinných látek zdraví prospěšnou potravinou, kterou byste rozhodně měli mít neustále po ruce. Dokáže pomoci bojovat proti volným radikálům a působí kladně na kardiovaskulární soustavu, když např. podporuje tvorbu červených krvinek a snižuje krevní tlak. Navíc má pozitivní vliv na nervovou soustavu a ženám může ulevit při menstruačních bolestech.
Předně by ale měli do svého jídelníčku avokádo zařadit sportovci, vegetariáni a vegani. Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin je totiž perfektním zdrojem rostlinných tuků. Navíc obsahuje větší množství bílkovin, takže výše zmíněným jedincům pomůže i z tohoto důvodu, pro nějž bývá doporučováno také těhotným a kojícím ženám. Kromě toho jej lze konzumovat i pro celkové posílení organismu a zároveň pomáhá při snižování nadváhy i udržování zdravé pokožky, jater či ledvin.
Jak využít avokádo v kuchyni?
Avokádo je nutné oloupat a odstranit pecku. Musíme ovšem zdůraznit, že nechutná příliš jako ovoce a má máslovou konzistenci. Díky tomu se však jedná o zdravou náhražku másla, případně majonézy. Můžete jej ale použít i k výrobě různých pomazánek a samozřejmě ho lze uplatnit i při tepelné přípravě pokrmů. Při nákupu si ovšem dejte pozor, aby nebylo příliš měkké, protože v takovém případě je už přezrálé. Měkké by sice mělo být, ale pouze částečně.
Z avokáda si můžete doma připravit spoustu zdravých dobrot, přičemž asi nejznámější je guacamole.Jedná se o tradiční jídlo v Mexiku. Dvě avokáda nejprve rozmačkáte v misce, následně přidáte tři menší a na kostičky nakrájená rajčata a půlku nakrájené cibule. Dochutíte solí, česnekem a citrónovou šťávou. Použít můžete i koriandr, a pokud preferujete ostřejší chuť, můžete přidat i pálivou papričku. Pak už jen stačí nechat uležet v ledničce.
Doporučujeme: podle našeho receptu si můžete připravit i vynikající avokádovou pomazánku.
Lze si avokádo vypěstovat i u nás?
Ano, lze, ačkoli hruškovec ponese plody zhruba za 4 až 8 let. Nejprve je nutné vyjmout pecku a pořádně ji očistit od dužiny. Poté ji zasadíte do vlhkého a propustného substrátu v květináči, a to zhruba do 2 či 2,5 cm. Strom potřebuje dostatečné teplo a vlhko, takže jej lze pěstovat ve skleníku či uvnitř domu nebo bytu. V létě ovšem květináč dávejte ven, a to ne na přímé slunce, tedy alespoň zpočátku! Pokud budete pravidelně zalévat, mělo by vše probíhat tak, jak má.
Pecka z avokáda-nemá vedlejší učinky na lidský organizmus?